Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на
Коментари Харесай

Премиерът Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Те разискаха стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, което и съгласно двамата е чудесно и следва да продължи да се развива по този начин и отсега нататък. Помпео посочи, че министър председателят Бойко Борисов е направил доста положителни неща за България.

Държавният секретар на Съединени американски щати поздрави премиера Борисов за модернизацията, която държавното управление осъществя в областта на защитата и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разноските от Брутният вътрешен продукт да се отделят за този бранш. Според Майк Помпео, българският министър-председател би могъл да окуражи сътрудниците си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел. Държавният секретар на Съединени американски щати посочи също по този начин изгодата от взаимните учения, които се организират в България.

Майк Помпео поздрави министър-председателя Борисов и за сериозната работа във връзка с диверсификацията в енергийната сфера. „ Ние строим газови автомагистрали, по които да тече газ от разнообразни източници и сътворяваме по-конкурентна среда “, посочи министър председателят Бойко Борисов. Министър-председателят срещна държавния секретар на Съединени американски щати с стадия на създаване на интерконектора с Гърция. Борисов уточни още, че страната ни към този момент получи първите доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати през месец юни. По отношение на АЕЦ „ Белене “ министър председателят означи, че за реализацията на плана държим да има необятно интернационално присъединяване.

По време на диалога бяха разисквани положителните резултати от съдействието по линия на сигурността, битката против контрабандата и трафика на хора. Помпео благодари за напъните на България по всички тези тематики, а министър-председателят Борисов съобщи, че за страната ни е значимо да следва своите евроатлантически полезности. Борисов и Помпео разискаха също по този начин и положителните оценки за бизнес климата, които бяха дадени по време на годишната среща на министър-председателя с Американската комерсиална камара и посолството на Съединени американски щати в България при започване на актуалната седмица. Премиерът Борисов изрази вяра, че положителното съдействието на страната ни с американските компании ще продължи отсега нататък и ще се уголемява.

Министър-председателят Борисов и държавният секретар на Съединени американски щати обмениха отзиви за Балканите и развиването на района. По отношение на Република Северна Македония Помпео подчертава върху приноса на премиера Борисов за развиването по пътя към участие в НАТО и Европейски Съюз, до което е достигнала все още тази страна.

В рамките на диалога министър председателят Борисов и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео обмениха отзиви и във връзка с процесите, които текат в Сирия, като българският министър-председател изрази паника по отношение на обстановката в тази страна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР