Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Борисов и Айман Ал-Сафади обсъдиха по-близки контакти между бизнеса на България и Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади.

В рамките на диалога им министър председателят Борисов означи, че Йордания е значим сътрудник за България в района на Близкия Изток и Северна Африка.

Министър-председателят акцентира другарските връзки сред двете страни, както и доста положителната степен на взаимоотношение и подобие в политическите позиции по съществени районни и интернационалните въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на положителен политически разговор сред двете страни.

" Убеден съм, че актуалното посещаване ще даде нов подтик в нашите двустранни връзки и ще способства значително за по-динамично съдействие на всички равнища ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.

Във фокуса на диалога им бе тематиката за Процеса " Акаба ", иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 година за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм.

Премиерът Борисов подчертава, че България високо прави оценка самодейностите на краля на Йордания за битка с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса " Акаба ". Българският министър-председател добави, че сме подготвени да разгледаме вероятните форми на съдействие с процеса " Акаба " в границите на други формати като Процеса на съдействие в Югоизточна Европа или Берлинския развой. Подчертана бе още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като скъп конгрес за политически и стопански спор по отношение на районното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман Ал-Сафади.

Министър-председателят Бойко Борисов уточни пред външния министър на Йордания, че през предходната година бе маркирана 50-годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Застъпено бе мнението, че съдействието в сферите от общ интерес следва да се уголемява.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР