Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на външните работи
Коментари Харесай

Борисов и министъра на външните работи на Саудитска Арабия обсъдиха инвестиция в газовия хъб Балкан

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата разговаряха в границите на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските страни в Шарм Ел-Шейх.

Активизирането на съдействието в сферите на търговията, вложенията и енергетиката бяха във фокуса на срещата сред премиера Бойко Борисов и министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата подчертаха положителните връзки, които поддържат България и Кралство Саудитска Арабия. Външният министър приветства идното разкриване на българско посолство в Рабат, а българският министър председател уточни, че това в допълнение ще ускори двустранните ни връзки във всички сфери. " Саудитска Арабия е значим външноикономически сътрудник на България и за нас е значимо да надграждаме капацитета в областта на вложенията ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф разискаха опциите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в плана за създаване на европейския газов хъб " Балкан ". Борисов заяви, че газовият хъб " Балкан " е значим за енергийната сигурност в целия район на Югоизточна Европа.

" До момента е направено предпроектно изследване за газоразпределителния център, в което се преглеждат няколко източника за доставки на природен газ - от Русия, от Каспийския район през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и възможен локален рандеман от Черно море, където сега се реализират изследвания ", сподели българският министър-председател.

Премиерът Борисов уточни още, че единствено преди седмица Министерският съвет утвърди основаването на взаимно сдружение сред Министерството на земеделието, храните и горите и Компанията за вложения в земеделието и отглеждането на животни (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Министър-председателят съобщи, че по този начин ще се засилят бизнес-контактите и договарянията сред компании от двете страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР