Министър-председателят Бойко Борисов отново се скри от изслушването в Мониторинговата

...
Министър-председателят Бойко Борисов отново се скри от изслушването в Мониторинговата
Коментари Харесай

Йончева: Бойко Борисов отново се скри от изслушването в Европейския парламент

" Министър-председателят Бойко Борисов още веднъж се скри от чуването в Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права в Европейския парламент. Въпреки че беше поканен на следващото съвещание за обстановката в България, което се организира през днешния ден, той не участва ",
" Дълбоко разочароващо е, че министър председателят не откри време да взе участие в съвещанието през днешния ден, както не откри време и през август 2020 година Явно в програмата на Бойко Борисов няма място за тематика като върховенството на закона или тези диспути са му скучни, или прекомерно комплицирани. Бих желала да напомня и, че министър председателят не е коментирал резолюцията за върховенството на закона в България, призната от Европейския парламент през октомври 2020 година, което е без казус за държава-членка на Европейски Съюз.
 Комисията LIBE на следващия ден отново ще разисква обстановката в България Комисията LIBE на следващия ден отново ще разисква обстановката в България
Мониторинговата група към комисията LIBE за наблюдаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права към комисията...
На първото съвещание на мониторинговата група за народна власт, в което се разискваше обстановката в България, през август м.г. Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на държавното управление и държавните институции. От съществуването на групата до момента нито един министър председател на държава-членка не си е разрешавал да не се яви на чуване. Европейските депутати са изслушвали министър-председателя на Малта, както и министър-председателя на Словакия.
На днешното съвещание на мониторинговата група държавното управление беше показано само от зам.-министъра на правораздаването Евгени Стоянов. В срещата се включиха заместниците на основния прокурор Красимира Филипова и Даниела Машева, както и ръководителят на Комисията за отбрана от дискриминирането Ана Джумалиева. На поканата се отзоваха представители на Венецианската комисия и на Европейската комисия.
Нежеланието на ръководещите да се изправят лице в лице с последствията от личните си решения демонстрира две неща – че осъзнават стореното, и че не желаят да носят отговорност за него.
Отговорите на представителя на Венецианската комисия бяха извънредно съответни за измененията в законодателството, които ръководещите в България започнаха, във връзка с назначението на специфичен прокурор, който да проверява основния прокурор.
 Групата за народна власт в Екологичен потенциал недоволна от отговорите на българските управляващи, привиква ги отново Групата за народна власт в Екологичен потенциал недоволна от отговорите на българските управляващи, привиква ги отново
Мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Европейския парламент не е удовлетворена от отговорите, получен...
Заседанията на мониторинговата група са при закрити врата, заради което не е допустимо да се оповестяват елементи от диалозите, на този стадий.
Когато европейските депутати не получат съответни отговори, те изпращат още веднъж въпросите си в писмен тип. Това се случи след съвещанието през 2020 година – в България дойдоха 29 уточняващи въпроси. Възможно е процедурата да се повтори. Мониторинговата група има процедура и да изпраща задача от европейски депутати за определяне на обстоятелствата в съответната държава-членка. Поради обстановката с COVID-19 обаче, евентуално ще би трябвало да има различен метод.
Каквито и да са идващите стъпки е ясно, че в Европейския парламент преглеждат съществено проблемите в България, а в това време няма индикации, че държавното управление приема с нужната отговорност, както резолюцията за върховенството на закона, по този начин и годишния отчет на Европейската комисия за България. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР