Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай

...
Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай
Коментари Харесай

Борисов: България може да присъства по-активно на косовските пазари

Министър-председателите на България и Косово Бойко Борисов и Рамуш Харадинай разискаха развиването на двустранните връзки и нуждата от добросъседство като изискване за непоклатимост и разцвет в района на Балканите. Срещата им се състоя в Прищина в границите на визитата на българския министър председател, оповестиха от държавната пресслужба.

Констатирана беше нужда от разширение на контактите, изключително в сферите на стопанската система, енергетиката, вложенията и туризма. Борисов предложи в най-близко време да бъде проведено посещаване на равнище министри, което да даде тласък на този развой и да подкрепи развиването на косовската стопанска система. „ Смятаме, че България може да реализира още по-голямо наличие на косовските пазари в близко бъдеще “, съобщи българският министър-председател и уточни, че българският бизнес е отворен за контакти с косовски сътрудници по отношение на построяването на плануваните инфраструктурни планове.

На срещата беше маркирано, че индикатор за напредъка на промените в Косово, развиването на гражданското общество и следването на най-хубавите европейски практики е създаването на правна рамка за отбрана и гарантиране на правата на малцинствата. България е изключително заинтригувана от напредъка в тази област, тъй като съществува общественост от косовски жители, деклариращи българско съзнание, сподели министър председателят Борисов.

И при срещата си с Рамуш Харадинай българският министър-председател акцентира, че европейската вероятност на страните от Западните Балкани зависи от мира и стабилността в района. По думите му всяка страна би трябвало да покаже, че е мъдра, с цел да поеме европейския път.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР