Министър Петкова и шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов се надяват

...
Министър Петкова и шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов се надяват
Коментари Харесай

Конкурсът за търсене на нефт и газ в блок "Терес" ще започне до края на 2020 г.

Министър Петкова и шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов се надяват България да усили каузи на личния си рандеман на газ

© Георги Кожухаров
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
След няколко несполучливи опита, през тази година страната още веднъж ще е опита да откри компания, която да сондира за съществуване на петрол и газ в блок " Терес " в Черно море. В момента Министерството на енергетиката създава книжата за осъществяване на конкурс за търсенето и изследването на бъдещото находище, след което ще стартира действителното събиране на офертите. Това излиза наяве от информация на отрасловия министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос.

След приключването на всички съгласувателни процедури и обявления в Европейския вестник, конкурсните бумаги за " Терес " ще са подготвени за закупуване до края на годината. Процедура за избор на компания бе утвърдена от държавното управление предходната година, откакто преди този момент на няколко пъти се провали.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Досега - единствено крах

Блок " Терес " е с повърхност от 4032 кв. км. Той се намира тъкмо до блок " Хан Кубрат " (бившия " Силистар " ), в който работят от Shell в партньорство с австралийската Woodside (30%) и испанската Repsol (20%).

В интервала 2002 - 2007 година английската Vintage Petroleum International имаше позволение да работа на " Терес " и е провела лимитирани изследвания. По-късно, през 2013 година бе изработен нов опит да се даде позволение за търсене и изследване в блок 1-22 " Терес ", само че предложения от евентуални вложители по този начин и не пристигнаха и състезанието бе преустановен.

По-късно - през 2015 година интерес обявиха осем компании, само че нито една от тях не внесе документи за това. Една от аргументите за неуспеха бяха тежките условия като условия за работа и банкови гаранции, които им слага страната.

Друга опция

Подготвено е и стартирането на конкурс за блок 6 Омуртаг, ситуиран край Търговище. Общата повърхност, планувана за изследване е 2828 кв. км и включва 2/3 от територията на Търговищка област и дребни елементи от още четири области - Велико Търново, Шумен, Разград и Сливен.

Много евентуално е обаче и този конкурс да удари на камък. През 2014 година да вземем за пример регионалната администрация в Търговище даде следващото си негативно мнение за изследването поради неналичието на изясненост какви способи ще бъдат употребявани при сондажа.

Доставки

През 2019 година за първи път в България бяха направени доставки за полутечен природен газ от други разнообразни източници, включително и от Съединени американски щати. От юни до декември 2019 година " Булгаргаз " е купил от различни снабдители над 403 млн. куб.м газ – към 14% от пазара в страната. За януари 2020 година доставените количества полутечен природен газ от други източници, отвън договорът " Газпром ", ще са 100 млн. куб.м газ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР