Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства -

...
Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства -
Коментари Харесай

Кацаров разпореди проверка: какво е забавило известяването на индийския вариант у нас |

Министър Кацаров желае изясняване на всички обстоятелства и условия - по кое време е взета тестът, какво епидемиологично изследване е направено, за какво е лишило толкоз време проучването на – от 21 април до 17 юни, по кое време е постъпила в НЦЗПБ, по кое време е изпратена в чужбина и т.н, оповестиха от здравното министерство.

Според здравния министър поради високия риск за публичното здраве е неприемливо толкоз дълго време след вземането на тестът да бъдат обществено оповестени резултатите от нея.

По-рано при визитата си в УМБАЛ " Св. Анна ", дружно с еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду, той разяснява известието от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ):

" Не съм сюрпризиран, че е открит вид " делта " (индийски) у нас. Той циркулира в доста страни в Европа, обикновено е да се чака да се появи и тук. Това е мощно предизвестие, че имунизацията би трябвало да се форсира ".

Министърът съобщи, че е разпоредил да бъде направено епидемиологично изследване за, в случай че има предаване на варианта, то да бъде осуетено.

Според него сега не се постанова да бъдат взети специфични ограничения в града, защото става дума за изолиран случай.

" Няма причина за суматоха, само че това е мощно предизвестие да не се колебаем, а да ускорим имунизацията. Опасността от нова вълна не е отминала. В момента съм упълномощил на моя консултант проф. Кожухарова да работи по план на заповед за критериите за въвеждане на ограничения освен за страната, а и за хората, които влизат в нея ", сподели още доктор Стойчо Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР