Министър Илин Димитров беше гост на Националните хайдушки празници Капитан

...
Министър Илин Димитров беше гост на Националните хайдушки празници Капитан
Коментари Харесай

Министър Димитров поздрави участниците в Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“

Министър Илин Димитров беше посетител на Националните хайдушки празници „ Капитан Петко челник “, които се организираха в град Чепеларе.

Той сервира цветя пред паметника на Капитан Петко челник и връчи грамота на кмета на Община Чепеларе Боран Хаджиев, с която отличи общината за принос в одобряването и развиването на зимния и климато-балнеоложкия здравен туризъм и принос към самодейността за разпространение на туристическа дестинация България.

“Само познавайки предишното, ще можем да градим сполучливо бъдещето си. В дни на разделяне и ужас имаме все по-голяма потребност от водачи и същински патриоти. Подобни събития пазят паметта ни жива ”, сподели министър Димитров пред присъстващите.

Той акцентира смисъла на сходни начинания, които придават несравним достоверен дух, привличайки повече гости и способстват за устойчивото развиване на районите и локалните общности.

Сред разнообразните събития, готови за посетителите на Чепеларе, туристите и гостите на празника имаха шанса да се допрян до достоверната пушка на именития Капитан Петко челник, която от 1952 година се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков ” в Смолян и в този момент бе показана на хайдушкия празник в центъра на Чепеларе. Автентичното оръжие е марка “Уинчестър ” от 1866 година и за него има легенда, че е харизано на българския капитан от италианския бунтовник и обединител на Италия Джузепе Гарибалди.

Кулминацията на националните хайдушки тържества в курортния родопски град бе възстановката по посрещането на Капитан Петко челник на кон, с хайдушка чета, коне и дребни моми, които му сервират китка здравец, под звуците на кабагайди. В облиците на фамозните поборници влязоха гайдарски състав „ Капитан Петко челник “, Сдружение „ Родопски хайдути “, Конна база „ Аспарух “ и самодейни сформира към Община Чепеларе.

Освен от министър Димитров, пред паметника на Петко челник бяха положени цветя и венци от името на локалните управляващи и Тракийските сдружения в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР