Министър Деница Сачева представи одобрения от Министерски съвет анализ за

...
Министър Деница Сачева представи одобрения от Министерски съвет анализ за
Коментари Харесай

Деница Сачева обяви, че 7-дневните болнични са най-често издавани

Министър Деница Сачева показа утвърждения от Министерски съвет разбор за аргументите за повишаване на изплатените, от осигурителите от държавното публично обезпечаване, компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност, заради общо заболяване за интервала 2016 -2019 година, написа skandal.bg.

Анализът демонстрира, че разноските за парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване са нарастнали от 253 милиона на малко под 463 милиона за този интервал.

Това съобщи на брифинг на Министерски съвет Деница Сачева - министър на труда и обществените грижи.

Има повишаване на общия брой издадени болнични листове, заради краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване. За 2018 година те са 2 млн. 243 хиляди.

Увеличават се изплатените от държавното публично обезпечаване работни дни заради общо заболяване.

Има растеж на среднодневния размер на паричното обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност. 

Броят на издадените болнични листи на възрастовата група на 55 години и повече се усилва. Болничните дни до 7 дни са най-често издаваните, само че те не са причина за повишаване на изплатените от държавното публично обезпечаване брой работни дни. Отчетеният растеж от 760 000 работни дни за интервала се дължи най-вече на болнични листи с продължителносто от 8 до 30 работни дни, съобщи Сачева.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата - януари, февруари и март. Няма фрапантно увеличение на болничните листи около коледните и новогодишните празници, уточни още тя.

По думите й през вчерашния ден е имало среща сред министерството на труда и обществените грижи, министерството на опазването на здравето, НЗОК, Националния застрахователен институт, работодатели и синдикати.

" Бяха разисквани разнообразни ограничения, които бяха предложение от всички заинтригувани. Министерски съвет взе решения през днешния ден всички тези съответни ограничения за ограничение на злоупотребите при приемане на парични компенсации в едномесечен период да бъдат осбъдени в националния съвет за тристранно съдействие. Имаме на масата доста и разнородни ограничения, общият им брой е може би 40. Ще търсим като баланс да не се натоварва в допълнение държавния бюджет и да създадем по този начин, че да няма нарушение на към този момент данени права на българските жители ", сподели тя.

По думите й част от препоръчаните ограничения евентуално ще изискват смяна в нормативната база.

Най-общо аргументите, които бяха споделени от работодателите във връзка с взимането на болнични са свързани с ваканции с търсене на благоприятни условия за това да се усили свободното време, уточни министър Сачева.

Тя взе отношение и по тематиката, че 13 000 души с увреждания са без персонален помощник, а 5000 от тях са възрастни хора. Това се случва в резултат на закона за персоналната помощ. Това е резултат на приемане на едно законодателство под напън и небрежно, сподели министър Сачева. Отговорност за това, което се е случило би трябвало да носят сътрудниците от Българска социалистическа партия и Мая Манолова, сподели тя.

До месец кабинетът ще одобри стратегия, с която ще обезпечи помощници на над 4000 от останалите без асистенти хора, даде обещание Сачева.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР