Министър Деница Сачева очаква голям ръст на безработицата след кризата

...
Министър Деница Сачева очаква голям ръст на безработицата след кризата
Коментари Харесай

Разнобой в Социалното за безработицата

Министър Деница Сачева чака огромен растеж на безработицата след рецесията с ковид Увеличението за 1 месец е 0,3 пункта, изясни заместничката й Зорница Русинова
Разнобой в общественото министерство за безработицата. След като през вчерашния ден министър Деница Сачева разгласи пред бТВ, че единствено за един ден - в петък, 1300 души са се записали като безработни, през днешния ден заместничката й Зорница Русинова съобщи за Нова тв след оповестяването на изключителните ограничения, безработицата у нас не е повишена доста.

ВИЖ ОЩЕ:1300 безработни единствено да ден

От министерството наблюдават деликатно обстановката с безработицата. „ Темпът на повишаването й в първите седмици на рецесията, за интервала от 20 февруари до 20 март, е 0,3 пункта. Тоест няма огромна разлика съпоставено с предходната година”, съобщи Русинова.

ВИЖ ОЩЕ: С какъв брой ще скочи безработицата поради вируса съгласно прогнозата на синдикатите

„ За нас тематиката за безработицата е тематика от първия ден на изключителното състояние. Всички сме наясно, че ще последва икономическа криза”, разяснява зам.-министърът. Тя посочи, че от МТСП са подхванали ограничения. Сред тях са промените в Кодекса на труда, които разрешат отдалечената работа от у дома.„ Благодаря на всеки шеф, който е въвел такава краткотрайна мярка”, сподели Русинова. Тя напомни и пакета от ограничения, който планува страната да заплаща 60% от заплатата на служащия, с цел да не бъде уволнен. Освен това е облекчена и регистрацията в Бюрата по труда. „ Като облекчение за хората, сме създали елементарен метод за регистрация онлайн”, сподели зам.-министърът. Тя изясни, че стартират да се търсят и запаси в европейските стратегии и какво може да бъде преструктурирано.

„ В всекидневен разговор сме с бизнеса, каква ще е формата ще реши премиерът”. Така Русинова отговори на въпроса дали поддържа основаването на стопански спешен щаб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР