Минималният ръст на цените на земеделска земя през изминалата година

...
Минималният ръст на цените на земеделска земя през изминалата година
Коментари Харесай

Земеделската земя поскъпна с 5%

Минималният растеж на цените на земеделска земя през миналата година е 5 %, съгласно данни на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи /БАСЗЗ/. Това заяви ръководителят на асоциацията Стайко Стайков по време на семинар във Велинград, който се организира през уикенда. Според него след динамичното развиване в интервала 2007-2015 година (с изключение на 2009-та) в този момент сме очевидци на трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара. Основното търсене е за качествена земеделска земя, като част от факторите, определящи нейната стойност, са релеф, размер на имота, качеството на почвата, опциите за напояване, дотации и други

Статистиката на БАСЗЗ за предходната година, показана на база действително подписани покупко-продажби, сочи, че Добрич /1800лв. за дка/ и Силистра /1400 лева за дка/ са с най-високи цени на продажба. След тях се подреждат с по 1200 лева за декар райони като Плевен, Разград, Русе и Шумен. Най-ниските цени в страната през миналата година са били платени за земя в Габрово /400 лева за дка/ и Кърджали /300 лева за дка/.

Прогнозата за актуалната година е, че стабилността и предвидимостта на пазара ще се резервира, сподели Стайко Стойков. Очакванията му са, че огромните покупко-продажби ще се осъществят от вложители за реализиране на съответни планове, а не за търсене на рентабилност от инцидентни купувачи.

Заместник-председателят на БАСЗЗ Галина Пейчева-Митева съобщи, че главните проблеми на земеделието у нас са неналичието на сигурност, квалифицирана работна ръка и обезлюдяването на селските региони. За това е належащо е да се усъвършенства доста инфраструктурата и обществените условия в селата, добави тя. Според нея българските старания в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ би трябвало да са ориентирани към намаляването на разликата в заплащанията сред другите страни - членки на Европейски Съюз. В противоположен случай българските фермери нямат да могат дълготрайно да останат конкурентоспособни, тъй като ще създават артикул с по-висока себестойност от този на европейските си сътрудници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР