Минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС

...
Минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС
Коментари Харесай

Окончателно вдигнаха минималният праг за регистрация по ДДС

Минималният предел на облагаемия годишен оборот за регистрация по Данък добавена стойност се усилва от 50 000 лева на 100 000 лева от идната година, реши Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС), импортирани от Мартин Димитров от " Демократична България " и група народни представители.

Народното събрание реши промените в закона да влязат в действие от първо число на месеца, идващ месеца на влизането в действие на решение на Съвета на Европейския съюз за даване на позволение на България да вкара специфична мярка за дерогация по отношение на общата система на налога върху добавената стойност, само че не преди 1 януари 2023 година

Увеличаването на прага визира и самонаетите лица, изясни Мартин Димитров. Догодина ни чака по-сложен спор, в случай че желаеме предел от 166 000 лева и за него желаяме дерогация от Европейски Съюз, защото това е оптималната стойност, изясни той каква би била възможна втора стъпка във връзка с още едно нараствания на прага.

 istock istock
Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС също удостовери, че новият предел ще бъде реалност, откакто се получи единодушието от Европейска комисия или не по-рано от 1 януари 2023 година Така и идващото държавно управление ще може да си направи макрорамката на бюджета и целите, които ще следва, уточни той. По думите му всичко ще зависи и от приходите, планувани в бюджета за идната година. Има учредения да се вдигне прагът и до 166 000 лева, с цел да се облекчи още бизнесът, счита Ананиев.

По отношение на резултатите за бюджета и според от това какъв брой компании ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат сред 85 и 130 милиона лева, пишат в претекстовете си вносителите.

Не бе признато предлагането на Йордан Цонев от Движение за права и свободи облагаема доставка с нулева ставка с място на осъществяване на територията на страната да е и доставката на ваксини, освен доставката на ваксини против COVID-19 и услугите, директно свързани с тези ваксини, както е сега.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР