Минимални работни заплати по категории персонал залегнаха за първи път

...
Минимални работни заплати по категории персонал залегнаха за първи път
Коментари Харесай

Минимални заплати и зелени клаузи влязоха в новия колективен трудов договор в металоиндустрията

Минимални работни заплати по категории личен състав залегнаха за първи път в новия отраслов групов трудов контракт за комерсиалните сдружения с машиностроителни и металообработващи действия. Той е и първият в България с планувани „ зелени “ клаузи, ориентирани към откриване на „ зелени работни места “ и въвеждане на ограничения с екологична устременост. Договорът бе подписан в четвъртък сред Българска браншова камара – Машиностроене, Национална синдикална федерация "Метал-Електро "- КНСБ и Синдикална федерация на машиностроителите и металоработниците към КТ "Подкрепа ". През последните 2 година браншът нямаше подобен.

Според наредбите от началото на тази година се вкарва минимална работна заплата от 915 лева за инженери от всички подсектори на машиностроенето. За квалифицирани служащи в производството на машини и съоръжение и леене на метали възнаграждението е 790 лева, за тези в производството на железни произведения – 760 лева, в производството на коли и транспортни средства – 820 лева Между 730 и 820 лева е минималната работна заплата в категорията оператори на машини в другите браншове.

Договорено е страните да организират дейности за повишение квалификацията на работещите, в сходство с условията на „ Индустрия 4.0 “.
Колективният контракт отразява за първи път у нас новостите, свързани с провокациите, които ще произтекат от проектите на Европейската комисия за така наречен Зелена договорка. Предвижда се работодателите да осведомят синдикатите и работещите във компаниите за проектите им за осъществяване на откритите от Европейска комисия периоди за понижаване на нездравословното влияние на въглеродните излъчвания на работните места, съобразени с екологичните условия и разкриването на нови такива.

Работодателите се ангажират да наблюдават равнището на излъчванията от техните производства, да създават проекти за реализиране на декарбонизация с ясни периоди, които да дават опция за основаване на нови „ Зелени работни места “. При разкриването на такива работодателят ще е задължен да направи планирана оценка на съществуващите и вероятни опасности за сигурността и здравето на служащите и да предприеме ограничения за тяхното понижаване или унищожаване. Предвижда се също работодателите, взаимно със синдикатите, всяка година да провеждат образования на чиновниците си за повишение на осведомеността им за здравните, екологичните и стопански аспекти, свързани с промените на климата и декарбонизацията.

Договорено е още синдикатите и работодателите дружно да създават проекти за енергоспестяващо ръководство на производството. Намерението е в груповите трудови контракти на равнище дружество да се подчертава на тематиките за пестенето на запаси, качеството на въздуха в работните пространства, потреблението на сила от екологично чисти възобновими източници, събиране на отпадъците, понижаване на потреблението на пластмаса за еднократна приложимост, споделен и екологичен превоз, присъединяване в научни проучвания и разработки в региона на екологията, финансирани от световни фондове и други

В Европа сходен жанр групово трудово договаряне, със залегнали в него зелени разпореждания, става все по-разпространено в страни като Англия, Италия, Белгия и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР