Минималната работна заплата в строителството се повишава с 12% -

...
Минималната работна заплата в строителството се повишава с 12% -
Коментари Харесай

Строители взимат по 2 бона, минималната им заплата скочи с 1...

Минималната работна заплата в строителството се покачва с 12% - от 887,50 лева на 994 лева, а дневният разход за храна - от 4 лева на 5 лв.. Така дипломиран строител ще получава най-малко 1114 лв. заплата. Това планува подписаният към този момент в Камарата на строителите Отраслов групов трудов контракт (ОКТД) за сектора сред работодатели и синдикати.  

В Пловдив сега най-търсени се оказват механизаторите, също строителни служащи за недодялан градеж и за довършителни работи, настояват от локални компании. Заплатите на техни служащи доближават 2000-3000, а нерядко и до 4000 лв. на месец. Зависи какъв брой ще си проработят с бонусите и добавките, които им даваме, споделя локален строителен началник. Така ставката в строителството надвиши 10 лева на час. 

Увеличението на минималното заплащане на строителните служащи се дължи на постигнатото съглашение за увеличение на коефициента, който се прибавя към минималната работна заплата за заетите в строителството. Досега той беше 1,25, а в бъдеще ще бъде 1,40. Днес минималната работна заплата в страната е 710 лв. и умножена с новия коефициент, тя надлежно става 994 лв. за бранша. Големите строителни компании на територията на България съблюдават прецизно договорните клаузи - повишението на главния заплатен годишен отпуск на не по-малко от 23 работни дни, повишение цената на безплатната храна и/или добавките към нея, покачването на % на прослуженото време на 1%, повишение на всеки отработен нощен час с размер не по-малък от 50% от минималната часова работна заплата за бранша, както и определянето на минималното месечно главно трудово заплащане за бранш " Строителство " на база МРЗ за страната, повишена с коефициент К=1.15. Друг главен аспект в контракта е обезпечаването от страна на работодателя на условия за присъединяване на служащи и чиновници в курсове и образования, свързани с трудовата им активност в предприятието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР