Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не

...
Минималната пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Минималната пенсия не трябва да е по-ниска от 413 лева

Минималната пенсия за трудова активност и цялостен застрахователен стаж не би трябвало да бъде по-ниска от 413 лева - това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия, представен от пресцентъра на Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

Министър Гьоков изясни, че МТСП създава разновидности за увеличението на всички пенсии от 1 юли, които да доведат до по-висок растеж от заложените в бюджета 6,1 на 100, показват от МТСП. Възможни разновидности са преизчисляването на пенсиите с по-висока тежест на всяка година застрахователен стаж или с по-съвремен застрахователен приход.

Друга опция е във формулата за нарастването да се даде по-голяма тежест на инфлацията, изясни Георги Гьоков. „ При всички положения ще има нарастване на пенсиите, и то ще бъде най-голямото съгласно опциите на бюджета “, сподели министърът на труда и обществената политика. Той добави, че всичките над два милиона пенсионери ще получат добавки от 70 лева за Великден, които ще стартират да се изплащат от 15 април.

Министър Гьоков акцентира, че за поддръжка на приходите на хората в най-уязвимо състояние предстоят промени в общественото подкрепяне. В средносрочен проект те ще доведат до увеличение на обществените помощи и на броя на фамилиите, които ги получават. Той напомни, че през миналия отоплителен сезон на към 290 000
семейства са изплатени енергийни помощи.

Министърът на труда и обществената политика съобщи, че след диалози със обществените сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие, с актуализацията на бюджета би могло да има нарастване и на минималната заплата. „ В съдружното съглашение сме записали, че би трябвало да се изготви механизъм за определянето на нейния размер, който би трябвало да бъде 50 на 100 от междинната заплата в страната за миналата година. Точният размер ще се посочи след диалог с работодателите и синдикатите “, сподели министър Гьоков.

Той добави, че Министерството на труда и обществената политика създава пакет „ Солидарност “ за поддръжка на бягащите от войната украински жители. В него са планувани ограничения за поддръжка за започване на работа, както и даване на ваучери от 100 лева за храни и артикули от първа нужда.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР