Миниатюрният чип BG27 вече се използва в практиката – като

...
Миниатюрният чип BG27 вече се използва в практиката – като
Коментари Харесай

Чип в зъбите следи повече от 1000 параметъра на слюнката


Миниатюрният чип BG27 към този момент се употребява в практиката – като датчик, интегриран в зъба
(снимка: Silicon Labs)

Медицината е сфера, в която високите технологии навлизат с ускорени темпове. В удостоверение на тази наклонност, една новаторска компания сътвори чип, който се слага на зъбите, с цел да следи стотици значими индикатори за здравето на индивида.

Silicon Labs е създала дребни чипове xG27, които са задоволително енергийно-ефективни за медицински приложения. Поставен дружно със специфичен датчик върху един от зъбите на човек, подобен чип може да следи непрестанно характерностите на слюнката – това разрешава непрекъснато наблюдаване на здравните индикатори и може да предотврати доста болести.

Семейството едночипови платформи xG27 включва моделите BG27 и MG27. И двата са основани на ядро Arm Cortex M33 и се разграничават по това, че BG27 употребява Bluetooth, а MG27 предава данни посредством Zigbee и други безжични протоколи. Площта на чиповете е 2-5 мм².

Важно е да се означи, че BG27 към този момент се употребява в практиката – като датчик, интегриран в зъба. Производителят на медицински произведения Lura Health споделя, че е тествал чипа за задачите на диагностиката. Сензорът е толкоз дребен, че може да бъде прикован към зъб, с цел да следи непрекъснато над 1000 параметъра на слюнката.

Чипът BG27 се базира на ядро Arm Cortex M33 и предава данни през Bluetooth
(снимка: Silicon Labs)

Досега доста сходни планове бяха осуетени, заради комплицирания развой на узаконяване от американските регулатори, само че в тази ситуация Lura Health твърди, че е приключила клинични изследвания с UConn Orthodontics и в този момент чака утвърждение за технологията от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA). Ако всичко върви по проект, продуктът ще се появи на пазара в идващите 12-18 месеца.
още по темата
Има и други обещаващи приложения за чипсета на Silicon Labs – в ролята на интелигентни медицински пластири, датчици за непрестанен мониторинг на равнищата на кръвната захар или носимо ЕКГ съоръжение.

Едно от главните преимущества на чипа е опцията за потребление на ниско напрежение – до 0,8V и прекосяване към „ режим на предпазване ”, който понижава източването на сила от батерията по време на превозване и предпазване в склада.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР