Миниатюрни чипове могат да летят и изпълняват разузнавателни мисии(снимка: CC0

...
Миниатюрни чипове могат да летят и изпълняват разузнавателни мисии(снимка: CC0
Коментари Харесай

Създават летящи миниатюрни чипове за наблюдение


Миниатюрни чипове могат да летят и извършват разследващи задачи
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Северозападния университет на Съединени американски щати, дружно с техни сътрудници от Корея, Китай и Англия, са създали летящи микрочипове, които в действителност могат да се нарекат дребни – дължината им не надвишава милиметър.

Полупроводниковите устройства се състоят от микропроцесор с размери на пясъчно зърно, датчици, антена, модул памет и батерия. Според един от основателите на проучването, професор Джон Роджърс, дизайнът на микрочиповете е заимствуван от сходните на витло семена на мадагаскарския жасмин.
още по тематиката
Поради своите аеродинамични характерности, семената остават във въздуха дълго време, кацат постепенно и безпрепятствено. Според учените, те имат съвършен дизайн за прекопирване от електронни летящи микроустройства.

Микрочиповете могат да се употребяват за премерване и надзор на замърсяването на въздуха, вирусите и доста други задания. Всъщност с тяхна помощ може да се събира всякаква информация и да се трансферира на смарт телефон или компютър.

В същото време микрочиповете могат да летят независимо без вградено витло, за сметка на въздушните потоци, а силата за презареждане да се взима от околната среда. Подробности за създаването са публикувани в.

„ Нашата цел беше да прибавим благоприятни условия за хвърчене към дребни електронни системи с концепцията, че това ще ни разреши да разпространяваме високо-функционални дребни електронни устройства за премерване на околната среда, мониторинг на замърсяването, наблюдаване на популацията или следене на болести”, споделя проф. Джон Роджърс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР