Мини Рекс е порода декоративни зайчета, които са потенциалните перфектни

...
Мини Рекс е порода декоративни зайчета, които са потенциалните перфектни
Коментари Харесай

Заек Мини Рекс

Мини Рекс е порода декоративни зайчета, които са евентуалните съвършени домашни любимци. Кое ги прави такива? Те просто потвърждават един път вечно, че размерът няма значение. Умаленият размер въобще не накърнява хубостта на зайчетата. Те са известни със своята пропорционална физика, първокласно кожухче и обаятелен повсеместен външен тип.

Миниатюрният размер за Мини Рекс единствено ускорява неговата прелест. Всичко, което хората обичат в зайците, е поместено в дребна опаковка, която е очарователна във всевъзможен аспект. Това прави тези минита едни от най-търсените декоративни домашни любимци.

Създаване на породата Мини Рекс

Генът на вида Рекс е открит през 1900 година във Франция. Тези типове зайци стартират да се развъждат и отглеждат по целия свят скоро по-късно. Търсенето е огромно и се уголемява до потребността от дребни екземпляри. Така се ражда Мини Рекс, събрал всички обичани качества на породата в малко пухкаво кълбо.

Породата Мини Рекс е създадена за първи път от Monna Berryhill от Тексас, която е отгледала на първо време черно джудже Рекс. През 1986 година тя показва породата на Американската асоциация на животновъдите на зайци и организацията признава мъника за нова порода. Оттогава зайчето е любимец измежду домашните любимци по света.

Описание на заек Мини Рекс

С половината от размера на общоприетия Рекс, тези зайчета тежат сред 3 и 4. 5 кг, когато са изцяло зрели. Женските са по-големи от мъжките.

Мини Рекс има плътно тяло. Гърбът му е объл, с добре развити плещи, задна част и междинен дял. Тялото е добре завършено, дълбочината и ширината му са в баланс. Краката му са прави и много къси.

Главата му би трябвало да бъде покрай раменете, с пай врат, което придава на зайчето стилен тип.

Ушите му са дебели и изправени нагоре. Максималната им дължина е към 9 сантиметра. Тази луксозна физика може да бъде избрана като шедьовър на заешки дизайн.

Заекът Мини Рекс има характерен тип четина, друга от меката вълна на някои породи. Козината му е плътна, права, гладка и пружинираща, без да е прекомерно мека или копринена. Дължината е сред 2. 5 и 4 сантиметра. При досег това чувството е кадифено и е същинско първокласно наслаждение. Добрата вест е, че поддържането на това разкош палто не изисква несъразмерни грижи.

В цветово отношение Мини Рекс се оферират в същинска дъга от цветове и маркировки. Те включват самур, рицинова, синя, хималайска, люлякова, опалова, рисова - това е всеки цвят с бяло, трицветна. Те дават отговор в действителност на всевъзможни цветови желания. Ето по какъв начин наподобява зайче от най-търсените цветове:

Черно - кондензиран, мрачен, ослепителен черен цвят, разбъркан с тъмносин подцвет. Очите са тъмнокафяви.

Синьо - тъмносин цвят, със приблизително синьо. Синкаво-сини очи.

Кастор - зайчетата са с богат кестеняв цвят с черен връх. Подцветът е наследник или бял с оранжева междинна лента. Коремът е кремав, както и околоочните кръгове и на челюстите. Очите са или кафяви, или черни.

Чинчила - бляскав микс от перлено и черно. Коремчето е бяло. На ушите има черно, а очните кръгове са перлени. Горната част на опашката е черна, дъното обаче е бяло. Очите са или кафяви, или синкаво-сиви.

Шоколад - бляскав шоколадово-кафяв главен цвят. Гълъбово-сив подцвет. Очите са кафяви.

Хималайски - тялото е блестящо бяло. Ушите, краката, опашката и носът са тъмносини или черни. Тъмни нокти на краката и розови очи.

Люляк - гълъбово сиво палто, леко оцветено с люляково. Подходящи нокти на краката и синкаво-сиви очи.

Lynx- светлокафяв цвят, затрупан с люляк. Бял подцвет. Очните кръгове, към челюстите, коремчето, вътрешността на ушите и долната част на опашката са бели. Очите са синкаво-сиви.

Сребърна куница - признати цветове са черно, синьо, шоколад или люляк с бяло или сребристо под корема, брадичката, опашката, на главата, зад ушите и кръгови маркировки към очите.

Опал - приблизително наследник цвят в горната част на тялото, светлокафяв промеждутъчен. Примесен е с кремаво. Очите са синкаво-сиви.

Костенурка - този вид е изключително забавен с богатия си оранжев цвят с мрачно помрачаване на корема, краката, лицето и ушите. Очите му са кафяви.

Характер и държание на заек Мини Рекс

Зайчетата Мини Рекс са по-живи и преносими от общоприетите зайци Рекс, само че са добродушни и лесни за гледане. Те са интелигентни и доста привързани. Отнасят се майчински и по тази причина постоянно осиновяват други зайчета. Радват се на компанията на хората и останалите представители на типа.

Тези дребни зайчета са доста дейни и могат да бъдат буйни и игриви. Те обаче са доста нежни и по тази причина при игра с деца би трябвало да бъдат следени.

Грижи за заек Мини Рекс

Макар да наподобява прекомерно нежно, това зайче не изисква особени грижи. Когато е належащо може да бъде почистено кожухчето му с влажна забрадка. Честото къпане не се предлага, тъй като мъничето може да настине. Освен това текстурата на козината се поврежда от прекомерно разчистване.

Като всеки домакински любим, по този начин и това зайче се нуждае от собствен дом. Това би трябвало да бъде безвредно място за спане, хранене и тоалет. Това може да бъде клетка, само че би трябвало да е подбрана добре и обезопасена. Да се има поради, че зайчето гризе непрестанно всичко, което му се стори уместно и може да прегризе материала. Дъното е нужно да бъде комфортно, тъй като стъпалата им елементарно се нараняват.

Клетката също се нуждае от трици, дървени пелети, сено или картон, който да се постави на пода. Те се почистват постоянно и се подменят всяка седмица.

Хранене на заек Мини Рекс

Зайчетата Мини Рекс се нуждаят от уравновесена, здравословна диета, формирано главно от гранули и сено. Око 70 % от общата храна съставлява гранулираната храна и фуражът.

Възрастните зайчета употребяват по четвърт чаша гранули на всеки 5 кг живо тегло с високо наличие на фибри ежедневно.

Обичат пресните плодове, листни зеленчуци и елементарни зеленчуци като моркови, зелена и алена салата, целина, манго, круша, праскова и други. Трябва да се изследва добре заплахата от всяка храна. Ябълките да вземем за пример са сочни, само че пък семената им съдържат дребни количества цианид.

Здравословни проблеми при заек Мини Рекс

Мини зайчетата Рекс са относително здрави животни, стига да живеят в подобаваща здравословна среда. Склонни са към проблеми със зъбите, които порастват цялостен живот. Ако не се износват с вярна скорост, може да стартират да порастват в челюстта и лицето му.

Признаците за подобен мъчителен свръхрастеж са загуба на вкус, тромавост, лигавене. Зъбите се ревизират всяка седмица за обрасли зъби, защото е нужна незабавна интервенция на ветеринар.

Страдат и от респираторно заболяване, изразяващо се в сълзене на очите, кихане и хрема. Това не е елементарна простуда, а бактерия, която предизвиква рани, циреи и даже слепота на зайчетата.

Кастрирането на зайчетата става на 4-6 месеца, с цел да се избегнат опасности за здравето.

Обучение на заек Мини Рекс

Тези симпатични създания не се образоват елементарно, само че въпреки всичко не е невероятно да бъдат приучени да отвръщат на това, което се желае от тях, само че е нужно огромна самообладание. Ако бъдат принуждаване към нещо, те може да станат нападателни и да откажат да вземат участие.

Обичат играчките и на драго сърце се възползват да се забавляват. Понякога си играят със напълно елементарни и непотребни неща, които са планувани за изхвърляне. Всичко зависи от самостоятелния темперамент на зайчето, а всяко от тях е неповторимо.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР