Миненосецът с крилати ракети "Томахоук" влезе в Черно море. Това

...
Миненосецът с крилати ракети "Томахоук" влезе в Черно море. Това
Коментари Харесай

Разрушителят на САЩ "Доналд Кук" навлезе в Черно море

Миненосецът с крилати ракети "Томахоук " влезе в Черно море. Това е американският ескадрен миноносец "Доналд Кук ", заяви съветският Национален център за надзор на защитата, представен от международните организации.

От ведомството означават, че корабът е въоръжен с крилати ракети и "силите и средствата на Черноморския флот са почнали да следят " дейностите му.

Съединени американски щати ускоряват активността си по морските граници на Русия. През ноември 2020 година миноносецът USS John McCain влезе в съветските териториални води в залива на Петър Велики за два километра. Тогава се стигна до съществено напрежение. По-късно командването на Седмия флот на Съединени американски щати изясни маневрата на разрушителя като интервенция "за обезпечаване на независимост на корабоплаването ".

Разрушителят „ Доналд Кук “ е първият от четири американски кораба, които като краен резултат ще образуват главния ударен детайл от началния стадий на разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „ Иджис “ с шокиращ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети отвън атмосферата.



Именно към този транспортен съд, който има на борда и 56 крилати ракети "Томахоук " през 2016 година стана съществено напрежение сред Съединени американски щати и Русия в Балтийско море. Тогава Вашингтон публично се оплака от рисково прехвръкване прелитане на "Су-24 " в рискова непосредственост до "Доналд Кук " и я назова "една от най-агресивните прояви сред двете страни, които бяха основните врагове по време на Студената война ".

"Доналд Кук ", дружно с ескадрените миноносци "Карни ", "Рос " и "Портър " са основани в испанската военна база в Рота. Те постоянно идват в Черно море, изключително след рецесията сред Украйна и Русия.

Според съветското Министерство на защитата, в Черно море има основана военна формация, която може да отговори на всяко деяние на Съединени американски щати и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал " и "Бастион ", с крилати ракети "Калибър ", а в Крим са ситуирани четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на прекосяване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да обитават там повече от 21 денонощия, а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хиляди т.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР