Минчо Бенов е работил в областта на капиталовия пазар, финансовия

...
Коментари Харесай

Минчо Бенов: В България не се провежда никаква жилищна политика

Минчо Бенов е работил в региона на финансовия пазар, финансовия бранш и интернационалното развиване като заместител изпълнителен шеф на " Софийска фондова борса " АД, шеф " Финансов бранш и финансов пазар " в американския консорциум FLAG, ръководещ съучастник на капиталови и консултантски сдружения. Изпълнявал е планове в България на Световна банка и Европейска банка за възобновяване и развиване. Консултирал е и е управлявал редица капиталови планове и планове, финансирани от предприсъединителни и структурни фондове на Европейски Съюз. Национален шеф на " Хабитат България " от 2011 година Най-растящият сегмент на пазара на парцели е жилищният. Очаквате ли увеличаващото се предложение на нови жилища да реши чисто пазарно някои от проблемите в жилищната сфера?
Трудно е да се отговори еднопосочно. Най-скъпият вид е да се търси решение на какъвто и да било проблем посредством строителство на нови жилища, при изискване че имаме подобен висок % необитавани жилища в огромните градове. Но в случай че се търси подкрепяне на целеви групи, това би могло да бъде допустимо решение. Например относително скоро от Столична община оповестиха, че имат желание да дават терени при преференциални условия със обвързване на бизнесмените да отделят част от новопостроените жилища за обществени жилища и за използването им от общината за обществени потребности. В допълнение разбор на " Софияплан " сподели, че в този момент настоящият организационен проект разрешава строителство на по-голям размер нови жилища, в сравнение с е належащо. При това във към този момент пренаситените южни и източни региони. И това би трябвало да се премисли.
Не си представям по какъв начин строителството на нови жилища може да бъде спряно административно, в случай че има търсене. Включително и от хора, които нямат къде другаде да вложат средствата си.
Разбира се, в обстановка като сегашната, в която обичайни доходоносни принадлежности като банковите депозити на процедура не носят приход, е обикновено хората да търсят благоприятни условия за вложения. Новото строителство не може да бъде ограничавано административно, само че има административни принадлежности, посредством които да се ръководи. Такъв един инструмент е цената на строителното позволение на квадратен метър, което в София е извънредно ниско в съпоставяне освен със страните от Европейски Съюз, само че и примерно с Белград.

Въпросът е каква част от българите имат опция да купят ново жилище и решение на кои проблеми търсим. Разработването и използването на политики би трябвало да е от изгода на цялото общество. Въпросът е по-общ и визира финансовата досегаемост на жилищата. В разбора на Световната банка от 2017 година е изработен изводът, че по-голямата част от популацията, каквато са хората с равнище на приходите, по-ниско от 60% приходите в страната, не могат да си разрешат да закупят и даже да наемат жилище на пазарни цени.
От организациите за недвижими парцели убеждават, че финансовата досегаемост на жилищата се усъвършенства. Ако през 2008 година, с цел да се купи 1 кв.м жилищна повърхност в София са били нужни към три междинни работни заплати, през 2020 това е постижимо с 1.2 междинни заплати, по техни данни.
Изводът е правилен фактологично, само че е малко умозрителен. През 2008 година има ясно обрисуван пик в цените, още при започване на 2009 година този балон се спука. В Проекта за нова национална жилищна тактика, направен от Центъра за териториално развиване, има друго съпоставяне. Ако през 2013 година за закупуването на ново жилище са били нужни 6.3 цялостни годишни работни заплати, то през 2015 година този индикатор се утежнява до 6.6. Друг разбор, оповестен през 2020 година, сочи, че в случай че в този момент за София за жилище от 65 кв.м този индикатор е 6.18, и тя стои добре на общия декор, за Варна той е 7.26, а за Бургас - 6.71.

Според разбора на Световната банка огромна част от популацията не може да си разреши да купи или даже да наеме жилище. Те цитират - 42% от едночленните семейства, 31% от живеещите на пазарен наем, съвсем две трети от семействата със относително ниски приходи под 40-ия децил. Повече от една трета от младежите. България е на второ място в Европейски Съюз по дял на хора до 34 години, които живеят с родителите си, и една от аргументите евентуално е, че не могат да си купят жилище.
Капитал - брой 13 Посочвате като значителен дисбаланс в жилищната система високия дял необитавани жилища, комбиниран с висок дял пренаселени. Как бихте го обяснили?
Нещата са взаимообвързани в известна степен. По обезпеченост на българите с жилище страната е на относително положително равнище по отношение на страните, членки на Европейски Съюз. На 1000 души се падат 550 жилища. Но броят необитавани жилища е извънредно огромен. В София делът им е 24%, в Пловдив - 26%, във Варна - 30%. Отделен въпрос са провинцията и селските региони. Оттам идва тази претъпканост, съчетана със затруднената финансова досегаемост. Виждаме го при фамилии, за които сме строили жилища - три фамилии живеят в двустаен апартамент на родителите, тъй като не могат да си разрешат да заплащат свободен наем или да закупят ново жилище.
" Хабитат България " е фондация в социална изгода, която от 2001 година работи за възстановяване на жилищните условия и елиминиране на жилищната беднотия. Дейността ѝ включва: строителство на налични жилища, финансиране на жилищни усъвършенствания, създаване на новаторски артикули и пазарни принадлежности за възстановяване на достъпността на жилищните усъвършенствания, присъединяване в изработването на жилищни политики. Част е от мрежата на Habitat for Humanity - световна неправителствена организация, която работи във всички 50 щата в Съединени американски щати и в над 70 страни. От основаването ѝ през 1976 година организацията е помогнала на повече от 35 млн. души да подобрят изискванията си на живот. Осъществява активността си с помощта на донори, сътрудници и доброволци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР