Миналото лято в местността Алепу, южно от Созопол, изникнаха първите

...
Миналото лято в местността Алепу, южно от Созопол, изникнаха първите
Коментари Харесай

По Черноморието продължават да никнат бетонни чудовища |

Миналото лято в местността Алепу, южно от Созопол, изникнаха първите 4 етажа на хотел, който по документи беше подпорна стена. Това лято на " първа линия " над залива Бутамята до Синеморец бе приключен пететажен хотел, който по документи е " три вили ",. 

Опитите да бъдат застроени най-красивите места по Черноморието, които са предпазени територии, не престават посредством еквилибристики със закона или неговото непосредствено нарушение. Зад тях стоят ползите на бизнеса, локалната власт, а постоянно и на локалните хора, чиято концепция за " оправяне в живота " минава през продажбата на наследствените земи по крайбрежната линия.

Последствията са забележими от една разходка по крайбрежията, ситуирани на юг от Созопол - огромна част от новите хотели са празни, а друга изобщо не са довършени. Бетонните им скелети стърчат и загрозяват другояче прелестния странджански пейзаж. В същото време, по думите на Димитъp Πoпoв oт Acoциaциятa нa тypoпepaтopитe и тypиcтичecĸитe aгeнти пред БНР, пpи 30% зaтвopeни xoтeли по българското Черноморие, имa " пердах пo плaжa ", линиите са цялостни, а xopaтa cпят пo шeзлoнгитe, зaщoтo нямa мяcтo.

Случаят с хотела " Три вили "

Екоактивистът Борислав Борисов притегли публичното внимание към случая с хотела " Три вили ". Строежът на хотела на Бутамята е бил от дълго време зарязан, само че напролет стремително стартират довършителните му работи. Тогава Борисов взема решение да изпрати питане до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, с цел да ревизира какви съгласувателни процедури са осъществени, описа той пред Дъждовни води. " След към две седмици получих отговор, който напряко ме втрещи. Те (РИОСВ) не са и чували, че там се построява хотел, тъй като единственото, за което са били осведомени, е капиталово желание за три броя вилни здания ", изяснява Борисов. От отговорите на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас до Борисов се вижда, че през 2004 година е обещано позволение за строителство на три вили, чиито отпадни води ще се заустват в изгребна яма. През декември 2007 година община Царево издава позволение за градеж на два обекта на същото място - “Апартаментен хотел Блок- 1 ” и “Апартаментен хотел Блок- 2 ”. Според екоинспекцията това е станало при игнориране на напътствията ѝ от октомври същата година за нуждата от използването на оценка за съгласуемост на всички проекти, капиталови планове и прочие по отношение на последните тогава промени в Закона за биологичното многообразие. От РИОСВ-Бургас настояват, че липсва документи, която да уведомява за смяна на капиталовото предложение.

На 2 юли, след две питания по закона за достъп до информация от Борисов и групата " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ", екоинспекторите отиват на инспекция на място и откриват нарушаване. " Едва ли не на 2 юли те схванаха, че там се строи хотел ”, разяснява Борисов. Той отбелязва, че Регионална инспекция за опазване на околната среда са известени от вложителя за промени по фасадата на хотел, а не на вили, само че от екоинспекцията тогава не са реагирали, макар че градежът попада в зоната на НАТУРА. След репортажи по медиите, служебният министър на околната среда Асен Личев разгласи, че градежът е спрян. Прокуратурата също разпореди инспекции.

Където и да разровим, излизат нередности

" Където и да сме се помъчили да разровим нещо, постоянно излизат някакви нередности, къде дребни, къде по-големи ", споделя Борисов по адрес на противозаконните градежи по морето.

Той се захваща с тематиката пред 2 години, когато министърът на туризма Николина Ангелкова взема решение да даде чартърен плаж Липите, който е напълно обкръжен от предпазена околност Силистар. Това би означавали, че в предпазената зона, където е неразрешено придвижването на коли, би трябвало да бъде издигнат път и инфраструктура, за бъдат обслужвани заведенията на бъдещия концесионер. Конкурсът обаче е анулиран.

Мераците за презастрояване не понижават

Междувременно мераците на Община Царево за още по-голямо застрояване порастват. Последният план за Общ организационен проект на общината предвиждаше урбанизация в парк " Странджа ". Той се базира на погрешни данни. Площта на същестуващите плажове на хартия беше повишен с 50%, с цел да бъде обосновано бъдещо курортно застрояване. На 13 юли общинският съвет, по предложение на кмета Георги Лапчев, взе решение, което съставлява опит за бламиране на Министерство на околната среда и водите, откакто то предложи разширение на зоната от европейската мрежа " Натура 2000 " в " Галата ", плаж Шкорпиловци и " Ропотамо ". В " Ропотамо " попадат и земите при противоречивия от години плаж " Корал ".

Съветът взе решение за несъгласуване и неприемане на нови предпазени зони на територията на община Царево до приемане на Общ организационен проект на общината и План за ръководство на Природен парк " Странджа ". Общината няма съгласувателни пълномощия, които биха ѝ разрешили да спре оповестяването на зоните за предпазена територия, само че това деяние приказва красноречиво за желанията ѝ.

Скелетът на крокодила

В самото Царево стърчат бетонните скелети на цялостен зарязан курортен град " Коста дел кроко ", който илюстрира бъдещето на огромна част от хотелските комплекси по Черноморието. Строителството на " Коста дел кроко " ( " Брега на крокодилите " ) стартира през 2007 година Там трябваше да има 5-звезден хотел, жилищен комплекс от 53 здания с 927 жилището, 30 фамилни къщи във водата и кей за яхти, три частни плажа, болница, банка, лятно кино и амфитеатър, казино, 13 плувни басейна, 3 тенис корта, подземни гаражи.

Две години по-късно строителството бе спряно откакто съветските вложители Андрей Панпурин и Константин Циганов бяха изгонени от страната със заповеди на ДАНС. Причината е секретна, само че ДАНС има такива пълномощия, при положение на опасност за националната сигурност или публичния ред. Циганов е апетитен за водач на мафиотския клан Уралмаш и бе търсен от Русия и Интерпол.

Ако този грабителски метод не спре, цялото Черноморие може да се покрие със " скелети на бетонни крокодили ". Няма по какъв начин плажовете да пораснат толкоз, че да поемат всички туристи, които могат да се настанят във към този момент издигнатите, недостроени и планувани хотели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР