Миналото лято беше най-горещото в Европа, която беше обхваната от

...
Миналото лято беше най-горещото в Европа, която беше обхваната от
Коментари Харесай

Европа все повече се затопля

Миналото лято беше най-горещото в Европа, която беше обхваната от горещини и суши, подхранващи смъртоносни горски пожари на континента.

Според основаната в Париж консултантска компания Callendar, градовете в Португалия, Испания, Франция и Италия, които нормално са пощадени от горещините, са били с към 1,4 градуса по Целзий по-топли от междинните летни температури за интервала 1990-2020 година

Това покачване ги слага на едно равнище с исторически типичните температури в градове на повече от 400 км. на юг, демонстрира анализът.

В Мадрид температурата е била сравнима с тази в Тисемсилт в Алжир /500 км. на юг/.

В Италия в градовете, ситуирани покрай Алпите, като Милано и Торино, температурите бяха по-високи от тези в Гърция. Във Франция Страсбург е имал температури, които нормално се срещат в Сан Марино на средиземноморското крайбрежие.

" Това, което демонстрират тези съпоставения, е степента на аномалията, която имахме през 2022 година, от една страна, и от друга - голямата работа, нужна за адаптирането на градовете към изменението на климата ", съобщи пред AFP основният изпълнителен шеф на Callendar Тибо Лаконд.

Миналата година беше втората най-гореща година, записана в миналото в Европа, която е най-бързо затоплящият се континент на планетата.

Лаконд съобщи, че повишението на температурите може да наложи преосмисляне на архитектурата на градовете, които са проектирани за сдържан климат.

" Когато се сблъскате с толкоз необикновени температури, не можете да превърнете Перпинян (във Франция) за една нощ в нещо като Атина ", сподели той.

" Цялата архитектура, цялото градоустройство, инфраструктурата, даже навиците на жителите би трябвало да бъдат преосмислени и изменени "./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР