Миналия петък, когато всички политически сили трескаво очакваха президентът Румен

...
Миналия петък, когато всички политически сили трескаво очакваха президентът Румен
Коментари Харесай

Рози с бодли за Нинова

Миналия петък, когато всички политически сили трескаво чакаха президентът Румен Радев да разгласи решението си на коя от останалите политически сили отвън ГЕРБ и Политическа партия ще връчи третия мандат, на фона на продължителното безмълвие на президента отношение по въпроса взе вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на присъединяване си в тържествата на годишнината от откриването на Априловската гимназия в Габрово тя съобщи, че Радев ще даде последната опция за сформиране на държавно управление в този парламент на онази партия, която дава отговор на две условия. Едното е тя да е с максимален късмет да сплоти към себе си други обединения, с които да образува управническо болшинство. А другото - въпросната партия " да продължи политиката на служебното държавно управление " на президента Радев.
Изявлението на Йотова - необичайно до безсрамно
Още тогава това изказване на Йотова провокира отвращение измежду депутатите в Народното събрание. Първо, тъй като посоченото от нея изискване за някаква последователност сред служебното и възможното постоянно държавно управление прозвуча меко казано необичайно, а съгласно някои реакции - и безсрамно. Въпреки че по конституция служебният кабинет има съвсем същите пълномощия като постоянния, неговата съществена задача в ограничавания му от два-три месеца мандат е да провежда парламентарните избори. От тази позиция от назначената от президента служебна власт не се чака да образува някаква лична политика, макар че досегашните три кабинета на Радев непрекъснато нарушават неписаното предписание в българската политика през последните 30 години.

За времето, в което те ръководят, бяха заменени шефовете на службите, напълно бяха сменени хората по другите етажи на изпълнителната власт, а последният длъжностен кабинет на Гълъб Донев организира всеобщи състезания за назначения в държавната администрация и в бордовете на държавните сдружения. Да не приказваме, че служебното държавно управление се е заело и с правенето на дълготрайни тактики за развиване на основни браншове и подписва интернационалните контракти като да вземем за пример за доставките на газ, които обвързват страната ни за десетилетия напред без да са ясни параметрите на поетите задължения. Всичко това без служебната власт да се е явявала на избори и без някой да е дал своя вот за съответна стратегия, която да извършва служебната власт.
Президентските интриги в Българска социалистическа партия
Освен другото изказването на Йотова се оказа и подвеждащо. Защото мандатът още веднъж беше връчен на Българска социалистическа партия, която няма нито ресурса да сплоти към себе си останалите партии в болшинство (ако се съди по поръчките на ГЕРБ, Политическа партия и ДБ), нито пък, в случай че инцидентно въпреки всичко се стигне до съставяне на държавно управление, то да извършва програмата на служебния кабинет на Радев.
Реклама
Да напомним - Българска социалистическа партия беше в ръководещата четворна коалиция дружно с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, която беше свалена от власт не без помощта на президента Румен Радев и рецензиите му към ръководството на кабинета на Кирил Петков. От тази позиция няма по какъв начин Българска социалистическа партия с водач Корнелия Нинова да продължи политиката на настоящето служебно държавно управление. Нещо повече - точно Нинова насочи съществени рецензии към кабинета на Гълъб Донев и към обособени министри от него. А по време на консултациите преди връчването на първия мандат - на ГЕРБ, президентът Радев обществено укори Българска социалистическа партия, че за последните две години им връчва мандата три пъти и те не могат да го осъществят. В настоящето служебно държавно управление на Радев има министри от социалистическата партия, само че те са основно от опозицията на Нинова. И са там по персоналната воля на президента, който изрично застана на страната на съперниците й в опитите им да я смъкват от лидерския пост в Българска социалистическа партия.

Освен това за всички е ясно, че с цел да се образува кабинет в този парламент, зад него би трябвало да има болшинство, формирано от три или четири обединения и затова няма по какъв начин мандатоносителят да бъде привързан с едно сходно изискване.

Йотова непроменяемо участва на всички диалози на президента с парламентарните партии по време на консултациите му с тях за съставянето на кабинет и мъчно може да мине за неинформиран човек за желанията на Радев. По тази причина задачите на нейното изказване са мъчно обясними. Те обаче бяха направени в основен миг за решението на президента на коя политическа мощ да връчи третия мандат. Претенденти да го получат бяха главно две политически сили - " Демократична България " и " Български напредък ", които обществено обявиха желанието си да опитат да сформират постоянен кабинет.
Капан за Нинова
За разлика от предходните три пъти, когато президентът трябваше да избере коя парламентарна група да получи третия мандат, този път управлението на Българска социалистическа партия не беше чак толкоз интензивно в желанието си той да се окаже още веднъж в ръцете им. Така президентът беше изправен пред комплицирана алтернатива. От една страна, в случай че трябваше да се съобрази със поръчките на политическите сили, той трябваше да избира дали да връчи третия мандат на Демократична България, които наскоро назова " войнолюбци " поради твърдата им позиция за даване на оръжие за Украйна, или на " Български напредък ", чийто водач Стефан Янев беше министър председател на две негови служебни държавни управления с риска да бъде упрекнат, че избира да даде мандата на " собствен човек ". От друга страна обаче, възможният отвод да връчи мандата на Българска социалистическа партия можеше да сложи в слаба позиция съперниците на Нинова преди значимия конгрес на Българска социалистическа партия в средата на февруари - поради обстоятелството, че за тях е значима поддръжката на президента, с цел да нападат управлението на Българска социалистическа партия.
Реклама
Така сред даването на мандата на една от двете обединения, които въпреки и най-малък, въпреки всичко имаха някакъв късмет да образуват болшинство, и лоялността към Българска социалистическа партия (извън спора му с Нинова), Радев избра второто. За това оказа помощ и акцията на прокуратурата против финтех компанията Nexo и обвиняванията, че нейни чиновници са финансирали предизборната акция на Демократична България, само че по този начин или другояче залозите в кого ще отиде третия мандат бяха в интерес на Българска социалистическа партия.

Освен поддръжка за опозицията в Българска социалистическа партия, даването на мандата е и самобитен капан за Нинова. Защото партията мъчно покрива посочените от Йотова условия. Още повече, че при връчването на мандата в понеделник Радев също посочи сходни причини за избора си. " Във времена на мощно политическо опълчване, Българска социалистическа партия съумя да запази разговора, само че и сподели, че може да прави взаимни отстъпки и да влиза в договаряния и обединения, както и да ръководи със свои съперници ", сподели Радев, откакто сервира букет от червени рози за рождения ден на Нинова, а тя на собствен ред го почерпи с кутия бонбони " Мерси ".

Заедно с това на Нинова й се наложи да опоровергава думите на Йотова, че получателя на третия мандат би трябвало да продължи политиката на служебния кабинет. " Не считам, че едно постоянно държавно управление би трябвало да следва политиките на служебния кабинет. Това е необяснимо ", разяснява тя. Така за рождения си ден Нинова дружно с букета от рози получи и бодлите от следващ провален мандат.
Свързани публикации Радев връчи мандата на Българска социалистическа партия. Чака се дата за изборите 15 януари 2023, 17:51 Още една стъпка към изборите: Народното събрание отхвърли декларацията на " Продължаваме промяната " 6 януари 2023, 16:26 Халосният патрон " Габровски " на ГЕРБ 16 декември 2022, 07:15 Българска социалистическа партия няма да договаря с ГЕРБ за кабинет, а Нинова още веднъж надхитри опозицията си 9 октомври 2022, 14:19 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР