Миналата седмица ви показахме сравнение на цените в три големи

...
Миналата седмица ви показахме сравнение на цените в три големи
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Къде основните храни са по-скъпи - в Германия, Италия, Нидерландия, Дания или България?


Миналата седмица ви показахме съпоставяне на цените в три огромни града в България. Сега излизаме от рамките на страната ни, с цел да забележим по какъв начин инфлацията повлиява цените на главните хранителни артикули в едни от най-развитите стопански системи в Европейския съюз. Къде е по-скъпо в Германия, Италия, Нидерландия, Дания или България?

През миналата година множеството артикули и услуги, както у нас, по този начин и в цяла Европа нарастнаха. Какви цени на главните хранителни артикули ни посрещнаха през 2023 година?



Италия

Проверяваме в един от най-големите хранителни магазини в Милано.

По данни на националната статистика на Италия потребителската инфлация е малко на 12%.

Започваме с банани на цена 0,98 евро на кг, един кг брашно на цена 0,89 евро. един самун на цена от 1,19 евро, едно мляко на цена 1,35 евро, един литър слънчогледово олио на цена 2,49 евро, пилешко филе на цена 11,39 евро на кг, 6 яйца на цена 1,99 евро. И за край половин кг бяла захар за 1,49 евро. Килограмът е 2,98 евро. Цялата сметка излиза 14,53 евро.



„ Определено животът в Милано нараства през последната една година. Повечето хранителни артикули се качват с 10%, в някои случай с повече. Със сигурност нарастването при млечните артикули е с 10-15%. Септември месец киселото мляко е по 1,89 евро, а към този момент е на 2,09.

Бананите тогава бяха под 0,90 евро, а към този момент са 0,98 евро. Може би най-сериозното повишаване е в алкохола, където много от бутилките се качват с над 20% “, споделя Александър Хартарски, който е студент в Италия и особено извършви инспекцията.



Германия

В един от огромните супермаркети в Германия студентката Преслава Гешева прави инспекция на цените на съществени артикули в едно домакинство.

8,6% е потребителската инфлация в Германия за декември предходната година . Това демонстрират данните на федералната статистическа работа.

Първо вземаме банани, които са на цена от 1,09 евро на кг. След това един бял самун -- 1,99 евро. Продължаваме с пилешко филе, което е 10 евро на кг, излиза на 9,79 евро точна цена. Вземаме и една опаковка яйца – 6 броя на цена от 1,89 евро. И към покупките прибавяме едно олио - 2,69 евро. Следва прясно мляко на цена от 1,15 цента. Пакет брашно - 0,79 цента и пакет захар 1,49 евро.


За тези 8 продукта цената сега е 22 евро , същата покупка преди една година щеше да излезе около15-16 евро.

Нидерландия

Отиваме на пазар и в Нидерландия.

Студентката Борислава Константинова прави инспекция в Айндховен в един от най-големите супермаркети, където пазари съществени артикули.

В страната на лалета потребителската инфлация за предишния месец декември е 9,6% , демонстрират данните на нидерландската статистическа работа.

Цената за един кг банани е 1,89 евро. 800 грама пилешко филе излиза 9,49 евро, а за кг е 14,95 евро. Цената на 6 бр. био яйца е 3,87 евро. Бял самун коства 1,09 евро, а литър прясно мляко - 1,39 евро. Цената на един литър олио е 3,69 евро. Един кг брашно е 0,85 евро. Килограм захар е 1,28 евро.

Общата стойност на този пазар излиза 29 евро , като сигурно мога да кажа, че същият този пазар на същите тези артикули преди една година щеше да излезе към 20 евро, или напълно малко над 20 евро. Хранителните артикули, както и цялостният метод на живот, е поскъпнал доста тук в Нидерландия “, разяснява Борислава.

Какви са цените и в Дания?

Дания

Студентките Дара Тошева и Ралица Василева отиват в един от най-популярните супермаркети в Копенхаген. По данни на Bloomberg потребителската инфлация в Дания за месец декември е 8,7%.

Първия артикул, който вземат, е бял елементарен самун на цена за 500 грама от 9,30 датски крони, което се равнява на 2,50 лв.. Купуват кг банани за 10 датски крони, или 3,60 лв.. Олио, което е на цена 24 датски крони, или 7 лв.. Килограм пилешко месо е към 100 датски крони, или 26 български лв.. Литър прясно мляко е 13,25 датски крони, или 3,50 лв.. 2 кг брашно костват към 14 датски крони, което се равнява на 3,70 лв., а килограмът е 1,85 лв.. 6 броя яйца костват 19 крони, или 5 лв.. 1 кг захар коства 12,95 крони, или 3,40 лв..

И по този начин финалната сума на пазара Дания е 148,70 датски крони, или 39 български лв..

България

„ Дори в този момент, за жалост, следим доста притеснителни инфлационни процеси. В цяла Европа са такива, само че в България част от цените са на доста високо равнище за нашата покупателна дарба, това е притеснително “, съобщи министърът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов преди дни пред bTV.

Според данни на националния статистически институт показателят на потребителските цени за декември е 16,9%. Според министъра на стопанската система Никола Стоянов, с помощта на ограниченията на държавното управление, инфлацията към този миг е овладяна.


6 яйца у нас костват 3,14 лв.. Това е един от продуктите, който нарастна най-вече и съгласно данни на Национален статистически институт - с 18%. На какво може да се дължи това?

„ До огромна степен, крайната цена зависи от размера на пазара, който се предлага и в случай че България е доста по-малък пазар в съпоставяне други, доста е допустимо цените да са по-високи “, разяснява Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

Един литър прясно мляко у нас коства приблизително 3,19 лв.. Обикновен бял самун " Добруджа “ - 1,80 лв., а съгласно данни на Национален статистически институт единствено за последния месец е поскъпнал с съвсем 2%.

Производителите се презастраховат с по-високи цени, поради несигурността, изясни тази седмица министърът на стопанската система.

Има мнения за далавера, а от бизнеса признават, че в несигурни времена е обикновено всеки да се застрахова малко по веригата и да постави малко по веригата от горната страна, тъй като не знае на следващия ден какъв брой ще е токът, а в други ден каква ще бъде цената на газта.

Въпреки несигурния пазар, специалистите предлагат да не се презапасяваме както при започване на пандемията.
Купувайки повече артикули, които сега не ни трябват, в действителност по този метод помпаме инфлацията.

В магазина, в който се намираме у нас, един кг банани коства съвсем 3 лв., кг брашно – 1,69 лв., а най-евтината захар на рафта е 3,12 лв..

За тези 8 съществени продукта нашата сметка е 34,60 лв..

Какво сподели интернационалният ни пазар? В Българи най-евтини измежду страните, в които пазарувахме, са пилешкото месо, яйцата, олиото и белият самун, само че цените ни са съизмерими с европейските. За разлика от покупателната ни дарба, която съгласно последните данни на Евростат е на дъното в Европейския съюз. След нас по покупателна дарба измежду страните, в които пазарувахме, е Италия - тя е с съвсем два пъти по-висока покупателна дарба от България.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР