Миналата седмица новият екип на Министерство на здравеопазването обяви промяна

...
Миналата седмица новият екип на Министерство на здравеопазването обяви промяна
Коментари Харесай

Личните лекари подават данни за мобилните екипи за ваксинация

Миналата седмица новият екип на Министерство на здравеопазването разгласи смяна в тактиката за имунизация против ковид у нас. Във връзка с това зададохме няколко въпроса, които да дадат по-голяма изясненост за новата тактика. В заместник-министър на опазването на здравето лекар Тома Томов беседва Антония Чорева.

Може ли да ни кажете до каква степен са стигнали всички етапи на имунизация, като ни дадете подробна информация - в първа фаза какъв брой са имунизираните и напълно завършена ли е, същото се отнася и до втора и трета фаза, четвърта фаза. Ако може да се даде броят на имунизираните групи - учители, пенсионери, лекари, държавна администрация и други?

Ваксинационният развой продължава да тече с цялостна мощ, както по линия на Националния имунизационен проект, по този начин и през така наречен " зелени коридори ", в границите на които могат да се имунизират всички искащи без авансово записване. Едновременно с това не престават и записванията през електронния портал his.bg ., както и имунизациите в кабинетите на общопрактикуващите лекари. В момента напъните ни са ориентирани към обезпечаване на по-големи количества ваксини за персоналните лекари, тъй като разчитаме по този метод оптимално бързо да достигнем имунизационно покритие измежду най-възрастните и уязвими групи. Точни данни е мъчно да бъдат посочени, защото виждате по какъв брой посоки се работи. Към 20 май да вземем за пример - ваксинираните с две дози лекари са 18 120, педагогичен личен състав с две дози - 25 418.

Има ли данни за районното систематизиране на имунизационния развой? В огромните градове зелените коридори дадоха достъп, само че какъв е достъпът в дребните обитаеми места?

Данните към 20 май демонстрират по повод приключен имунизационен цикъл, че най-вече са имунизираните лица в област София град - 141 038, следва Пловдив - 38 476 и Варна - 30 592. Най-малко лица със приключен имунизационен цикъл отчитаме в област Видин - 4 788.

Каква е организацията за постигане до селата?

Цел на Министерство на здравеопазването е имунизациите да доближат до всички искащи. Има задоволително ваксини, тъй че всеки български жител, който желае да му бъде сложена ваксина, да получи такава. Създадена е съответната организация. В заповед на министъра на опазването на здравето се показва, че общопрактикуващите лекари дават на РЗИ описи на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени региони, които желаят да бъдат имунизирани против COVID-19. След приемане на описите районните здравни инспекции провеждат мобилни имунизационни екипи, които да извършат имунизацията в най-кратък период на местата, посочени от жителите.

Колко са сигналите за по-различни и тежки странични реакции и от четирите употребявани у нас ваксини. И по принцип - какви и какъв брой са сигналите за странични реакции. Има ли смъртен случай у нас след слагане на ваксина против ковид ?

Към дата 20.05.2021 година общият брой известия към ИАЛ за постваксинални реакции след използване на ваксини против COVID-19 е 2239. При оповестените 1 191 397 направени ваксини, честотата е 1,87 на 1000 души. Най-често съобщаваните реакции са болежка и оток на мястото на приложение, грипоподобна симптоматика, по-рядко инфектиране на лимфни възли. Съобщаваните алергични реакции са леки до междинни по тежест и съставляват не повече от 5% от известията. Повечето от известията касаят реакции, които са приключили с възобновяване или са в развой на възобновяване. Като цяло обявените реакции са вписани в продуктовата информация. Сред направените известия има дребен брой реакции, които не са разказани в листовката/кратката характерност на продукта. Някои от тях са обект на наблюдаване от ЕМА и съгласно направената оценка могат да бъдат, включени след това в информацията на имунизациите. Такива са случаите на нараснало кръвно налягане и мъчно реализиране на надзор върху кръвното налягане; продължителна или късно появила се реакция на мястото на инжектиране. Има стеснен брой известия от хора с автоимунни болести, на които са приложени ваксини против COVID-19 и които са получили нежелани реакции. Техният брой като цяло не надвишава 20 известия. Съобщените за такива реакции не се разграничават по темперамент, нито по тежест от известията, които получаваме от имунизирани без автоимунни болести.

Продължава ли към момента обстановката по всеобщи отводи от ваксини с " Астра Зенека " и какви са данните за имунизирани пациенти, които са се разболели или получили реакция?

Положителното е, че по-голяма част от хората, на които е сложена първа доза от тази ваксина, не отхвърлят втора доза. Лицата със приключен имунизационен цикъл с " Астра Зенека " са 266 624. С първа доза са 136 071 души.

Върви ли към този момент всеобща имунизация измежду ромите и в туристическия бранш, с цел да тръгне сезонът в точния момент?

Министерството на здравеопазването не обработва информацията на етнически принцип, защото това би означавало дискриминация. Пак споделям, упоритостта ни е всеки български жител да има достъп до ваксина, без значение от етнос, религиозна принадлежност или обществен статус. Ваксинацията е доброволна и безвъзмездна. Това се отнася и за здравно неосигурените лица.

Интересен въпрос е има ли у нас имунизирани деца под 18 година и какъв е техният брой?

Да, имаме имунизирани лица в тази възрастова група, тъй като имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " по къса характерност се ползва на лица, навършили 16 години. Лицата със приключен имунизационен цикъл във възрастовата категория 0-17 години са 343.

Какъв е оптимистичният вид, съгласно данните - за постигане на групов имунитет?

Това ще стане ясно откакто проведем епидемиологично изследване каква част от българското население към този момент се е срещало с вируса. Такова изследване беше предоставено от министър Кацаров, като реализацията му следва през месец юни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР