Миналата седмица направих кратко пътешествие до Златните мостове. Прекрасна дестинация

...
Миналата седмица направих кратко пътешествие до Златните мостове. Прекрасна дестинация
Коментари Харесай

Пчелното чудо, наречено манов мед

Миналата седмица направих малко странствуване до Златните мостове. Прекрасна дестинация за малко уикенд бягство. Там, от един дядо, производител на мед, си купих манов подобен.

"Това е най-чистият, най-полезният, най-хубавият мед на пчелите. От всички е най-хубавият ", разказваше ми дядото, до момента в който ми го опаковаше, с цел да го прибера в раницата си.

Хапвала съм много от вариациите на меда - билков, акациев, боров... само че манов не бях опитвала. Когато се прибрах, любознанието в мен се ускори и взех решение да потърся повече информация за този тип мед, за който не бях чувала съвсем нищичко, въпреки в моето семейство всички да сме фенове на сладкия пчелен био артикул.

Това, което научих за мановия мед, в действителност ме изуми!

Оказва се, лечебните свойства на невероятния манов мед са познати от антични времена.

Това създание на природата е незаместим лековит балсам, който намира приложение при лекуването на куп здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни болести. Уникалните лечебни свойства и по-висока хранителна стойност на мановия мед го отличават от останалите типове мед.

Комплексът от биологично дейни субстанции – минерали, незаменими аминокиселини и витамини обуславя неговия мощен антибактериален резултат и способността му да укрепва имунната система. Положителното му влияние при лекуване на настинки и грип се дължи на свойството на този мед да подтиква потенето. Известни са неговите отхрачващи и слабителни качества.

При гастрит и язва с по-лека демонстрация на симптоматиката, мановият мед има лечебна мощ. Лекарите го предлагат още при бъбречни и жлъчни болести.

Признат е като естествено средство за лекуване на паротит и морбили. Приложим е при лекуването на кожни проблеми като екзими, рани, изгаряния. Положително въздейства и при проблеми със съня. Лъжичка от чудотворния манов мед оказва помощ да се отпуснете и надлежно да заспите по-бързо.

 Thinkstock

При стрес и синдром на хронична отмалялост този балсам също е необикновен. Бързият лековит резултат от приема на манов мед е свързан от способността на потребните съставки в него да доближат до всяка клетка в тялото. (wday.ru)

Но по какъв начин тъкмо се прави манов мед и с какво е по-различен от всички останали типове?

Пчелите събират нектарния мед от личинките на растенията, а мановия мед – от маната по листата на дъба и липата. Тази мана се получава благодарение на инсекти, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, които изтича, а останалата част се отделя върху листата във тип на лепкава течност. Когато към пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я трансформират в манов мед.

Мановият мед има тъмнозелен, кафяв до черен цвят. В съпоставяне с нектарния мед, мановият съвсем не се захаросва.

Истинският мед се разпознава и посредством превръщане на буркана с капачката надолу. Ако се образува огромна капка в дъното на буркана (от мястото където медът се стича от дъното към капачката), това значи, че медът е първокласен.

 Thinkstock

Отличителен белег на мановия мед е високото процентно наличие на аминокиселини – аргинини, цистини, глицини, хистидини, лизини, метионини, както и аспарагинова киселина и глутаминова киселина.

По отношение на вкусовите качества за коментирания манов мед е открито, че по този индикатор съвсем няма отклонения от нектарния. Тръпчивият и леко горчив усет също е характерен за мановия мед.

Наличието на манов мед в килийки елементарно се открива – питата се насочва към слънчевата светлина. Ясно се открояват по-тъмното и по-светлото наличие в питата. По-светлият заряд съставлява нектарния мед, а по-тъмния – мановия мед.

По-голямата хигроскопичност на този тип пчелен артикул е другият белег, отличаващ го от нектарния мед. Високата хигроскопичност обуславя бързото усвояване на влага от околната среда и бързото прокисване на меда.

 Thinkstock

Поради високото минерално наличия пчелният артикул от мана има освен по-висока хранителна стойност, само че и по-висока цена от нектарния мед.

Що е мана от дъб?

Най-големи количества мана се отделят от широколистния растителен тип дъб. Тя съставлява светла и транспарантна течност, която в течение на времето придобива мрачен цвят, достигащ до черно. Наситеността на цвета зависи от микрофлората в маната и интервала на събирането й.

За маната от дъб е известно, че съдържа в обилие потребни субстанции и е най-ценен във връзка с лечебните си свойства медът, създаден от нея.

Диетолозите дефинират диетата с мед като най-полезна и уравновесена – отслабвате без да лишавате организма си от всички потребни субстанции – мед, калций, желязо, фосфор, манган, витамини, антиоксиданти и аминокиселини.

Медът засилва производството на хормон, който предизвиква топенето на складираните мазнини. Тези диети е допустимо да бъдат изпълнявани с всевъзможен тип мед, само че е целесъобразно потреблението на манов мед като най-пълноценен пчелен артикул.

 Thinkstock

Час преди закуска и два преди лягане (общо два приема за деня), приемайте специфична напитка: мед (пълна огромна лъжица), разводнен в 100 грама вода на стайна температура, по-късно прибавете сок, изцеден от половин лимон.

Буркан манов мед се предлага на цена от към 12 лв..

За извличане на манов мед е належащо съществуването на мощно опаразитени с листни въшки широколистни типове, които се хранят с маната по листата им. Мястото, където те вършат пробив за маната, дълго по-късно отделя скъпата течност. Паразитите връщат назад по листата признатия балсам, като преди този момент го обогатяват с ензими.

Пчелите събират обогатената с ензими мана, обработват я и с нея създават лековития мед.

Количеството манов мед, предложено за дневна доза, е петнадесет-двадесет грама.

 Thinkstock

Има ли щета?

Наред с всички изгоди от приема на манов мед главната щета от потреблението му е обвързвана с алергия към пчелните артикули. Това е основният рисков фактор, с който се сблъсква всеки човек, консумиращ мед.

В огромни дози е отровен освен за пчелите (при тях медът предизвиква токсичност и гибел без значение от количеството), само че и за хората.

Захаросване, кристализация – какво значи?

Мановият мед се отличава с висока калоричност и с калории , за които е характерно бързото разграждане и промяна в хормон, насърчаващ изгаряне на складираните мазнини. В 100 грама от неповторимия пчелен артикул се съдържат общо 323 ккл.

 Thinkstock

Производство, центрофугиране, продажба и изкупуване

Най-добри условия за произвеждане на манов мед основават широколистните масиви в Странджа. Това изяснява концентрацията на пчелни ферми в региона, където удобни условия основава освен изобилието от дъбови липови насаждения, само че и климатичните условия.

Центрофугирането на мановия мед е по-труден и нескончаем развой, свързан от гъстотата на продукта. Гъстият мед се точи на тънка бликам през центрофугата и това доста забавя процеса.

Продажба на манов мед се реализира в комерсиалната мрежа и онлайн магазините. Изложенията на пчелни артикули и артикули родни произвеждане са мястото, където имате опцията да освен да си купите манов мед, само че и да го дегустирате авансово.

Някои от огромните производители на манов мед изкупуват продукцията на локалните производители и тя се влага в производството след щателни проучвания за определяне на чистотата и качеството й.

 Thinkstock

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР