Миналата седмица Министерство на здравеопазването изложи идеите си за реформа

...
Миналата седмица Министерство на здравеопазването изложи идеите си за реформа
Коментари Харесай

Застрахователите искат участие при изготвяне на новия договор в здравеопазването

Миналата седмица Министерство на здравеопазването изложи концепциите си за промяна в здравния бранш, които включват в системата на обезпечаване и частния бранш. За опциите и вероятностите това да се случи приказваме с Евгени Бенсабат, изпълнителен шеф на ДЗИ.

Застрахователите приветстваха концепцията на Министерство на здравеопазването за въвеждане на спомагателна здравна осигуровка, само че какво би трябвало да се направи преди този момент? Застрахователният бизнес смята, че е нужна смяна, тъй като през днешния ден здравната система не е задоволително ефикасна. Има огромен брой спомагателни заплащания, които се правят по разнообразни способи и това демонстрира потребността от избрана промяна. Дали разновидността, който министерството предлага е най-хубавият, би трябвало да се разиска и надлежно да се реши каква ще бъде рамката, в която това ще работи сполучливо. По принцип приветстваме смяната, желаеме да забележим по-добри условия, тъй като с изключение на застрахователи сме въпреки всичко и жители, които се лекуват в тази система. Много значимо е да забележим по какъв начин ще се реализира цялостният развой и да създадем разбор на риска, който ще поемат застрахователите. Като цяло Министерство на здравеопазването към този момент е направило разбор, само че ние също би трябвало да вземем позиция. Заедно, Министерството на здравеопазването, Здравната каса и застрахователите би трябвало да вземат решение каква ще бъде системата за надзор на осъществяването върху болничните заведения и вероятно да се приготвят съответните законодателни промени.

Въвеждането на спомагателна наложителна здравна осигуровка е разпределение на риск сред НЗОК и застрахователи. Какъв е главният принцип, на който ще настоявате?
Това, което ние желаеме, е да участваме в основаването на рамката, дружно да изготвим този нов контракт сред пациента, застрахователя и здравната каса. От първостепенна значимост е да има равнопоставеност и да се откри баланс сред жителя, страната и застрахователя, с цел да можем да имаме оптимално положителни условия за лекуване.

За нас като застрахователи също по този начин е значимо да имаме ясна методика, по която да си оценим застрахователния риск, който ще поемем, както и по какъв начин ще го управляваме. Не на последно място е належащо да участваме в договарянето на цените на предлаганите пакети и, несъмнено, при контрола върху изпълнителите.

Каква е динамичността на здравното обезпечаване в последните години? Забелязвате ли завишаване на интереса на българите?
Здравният пазар регистрира сериозен растеж през последните години. Увеличават се броят на компаниите, които употребяват спомагателната здравна застраховка на своите чиновници като обществена облага за тях. Виждаме, че пациентите търсят мнение за едно заболяване от двама или повече лекари, което, за жалост, демонстрира недоверието им в нашата здравна система.

Кой се застрахова и защо?
Повечето клиенти се застраховат за болнична и доболнична помощ, т.е. употребяват повсеместен осигурителен пакет.

Да се съпоставим с Европа. В какво изоставаме?
На българския пазар продължава да бъде водещ автомобилното обезпечаване. Застраховката на автомобила като че ли е по-важна от тази на човешкия живот. Ето за какво имаме едно от най-ниските прониквания на европейския пазар при животозастраховането. У нас съответно се вижда повишаване на продажбите, само че на фона на това, което би трябвало да наваксаме, с цел да стигнем другите европейски страни, то е извънредно ниско. Пътят е много дълъг. Забелязваме, че около дейното присъединяване на банките в процеса, се получава по-добра осведоменост и растеж на продажбите.

Животозастраховането се развива в три посоки - рисковото обезпечаване, здравното обезпечаване и капиталовите артикули, които усилват своята известност през последните години.

Мнозинството от българи, както демонстрират социологическите проучвания, не са склонни да дават спомагателни пари. Това се дължи на първо място на недоверието в системата - не застрахователната, а здравната. Какъв може да бъде вашият принос за превъзмогване на тази настройка?
Последните статистики сочат, че българите сега дават над 2. милиарда лева на година в допълнение за здравни услуги. Новият модел предлага това да се случи транспарантно. И тук, ние като застрахователи, можем да върнем доверието на жителите. Бихме могли да спомагаме за повишение на качеството на услугите с контрола, който ще оказваме върху нашите сътрудници.

Как застрахователят може да подсигурява здравни грижи за пациенти с хронични болести?
Всеки ще бъде застрахован съгласно плануваните предели, без значение от болесттите, които има. Принципът на равнопоставеност при новия модел в действителност значи, че един болен и един здрав човек " влизат " при равни условия във връзка с достъпа им до услуги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР