Миналата седмица ИПИ представи изготвеното по поръчка на Изпълнителната агенция

...
Миналата седмица ИПИ представи изготвеното по поръчка на Изпълнителната агенция
Коментари Харесай

Българските износители заемат нови пространства

Миналата седмица ИПИ показа направеното по поръчка на Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия проучване за идентифициране на евентуални пазари за експортно-ориентирани български МСП. Проучването дава картина на динамичността и смяната в структурата на комерсиалните потоци, както и на разкритите преимущества за българския експорт, директно преди началото на рецесията, породена от пандемията от ковид. Във фокуса на разбора са изделията, създавани в преработващата индустрия, като по-специално са прегледани производства, доминирани от МСП в структурата на българската стопанска система. Изследването е основано на статистически данни за външната търговия, като са регистрирани и основни макроикономически и обществени индикатори за обсъжданите пазари. В разбора са прегледани няколко сюжета за допустима промяна на структурата на търсенето и предлагането вследствие на рецесията въз основата на проявените в интервала на тежките ограничаващи ограничения „ тесни места " във веригите на добавената стойност, както и вследствие на вероятни политически решения и смяна в организацията на труда и потребителските привички в Европа. По-детайлен обзор на евентуалните пазари е направен за 54 групи артикули, които към 2019 година способстват за 22% от общия експорт на страната. Резултатите открояват няколко дълготрайни трансформиращи трендове, които могат да оказват помощ и за чертане на вероятни и евентуални траектории на бъдещо развиване на външното търсене за българските компании.

Присъединяването на България към единния пазар на Европейския съюз форсира консолидираното на страната в европейските и международни вериги на добавена стойност. Германия е „ мотор " на процеса на „ релокиране " на индустриални процеси от по-развития Запад към Централна и Източна Европа, като това се демонстрира най-силно при стоките за междинно ползване, в това число произведения от пластмаса и метал, електрически уреди, машини и съоръжение и автомобилни елементи. В Испания и Франция „ изнасянето " на производства е ориентирано и към страни от Северна Африка, което ги трансформира в съперници за българските експортно-ориентирани компании. В последните години обичайни развити индустриални стопански системи последователно отстъпват място на европейския пазар на машини и уреди - най-много Япония, Съединени американски щати и Швейцария. Мястото им се запълва както от нови азиатски производители, като Малайзия и Виетнам, по този начин и от снабдители от ЦИЕ. Последният развой евентуално ще се ускори като част от вероятното преориентиране на тактиките към near-shoring и съсредоточаване на по-голям дял от процесите по веригата на добавената стойност в границите на Европейски Съюз. България е при започване на този път, като в най-голяма степен заемането на сходни позиции ще изисква директна конкуренция с Полша, в по-малка степен с Чехия и Унгария, а Румъния в някои браншове следва сходна траектория.

Процесът на „ догонването " в ЦИЕ все по-осезаемо стартира да трансформира тези динамични стопански системи в развити пазари с възходящи приходи на семействата. Полша се утвърждава като най-големият и бързорастящ пазар в Централна и Източна Европа за български производства, а демографския напредък в допълнение усъвършенства вероятностите за вътрешни вложения и ползване. От своя страна, Чехия, Словакия и Унгария са към този момент водещи производители на коли и електроника. Ако преглеждаме прилежащите страни, фокусът би трябвало да е върху Румъния, както поради размера на вътрешното търсене, по този начин и поради модернизацията и трансформацията на промишлеността, предполагащо възходяща потребност от доставки на артикули за междинно ползване.

Българските експортьори, заемайки нови пространства, се трансформират в част от едно последователно европейско и световно пренареждане на стопанските системи. От една страна, заводи в България изместват, и евентуално ще продължат да изместват, заводи от софтуерните водачи в избрани браншове в най-развитите европейски индустриални страни. Заедно с това обаче, България е в остра конкуренция с други страни в района, предлагащи сходни преимущества. Не би трябвало да се подценява и засилващата се интеграция на страни от Северна Африка, които са опция на последователно възходящите разноски в догонващите европейски страни. Същевременно, бързият напредък в този район дава и опция за позициониране на релативно дребни, само че бързорастящи пазари както на потребителски, по този начин и на промишлени артикули.

Китайската стопанска система също се преструктурира, като част от производствата последователно се свиват, а нишите значително се заемат от динамично растящия експорт на Виетнам. България, както и други страни от Източна Европа, сполучливо стартират да се трансформират в съществени, или най-малко основни, производители на произведения - както съставни елементи, по този начин и профилирано съоръжение, апарати и принадлежности - които дълги години са доминирани от най-развитите световни индустриални водачи като Съединени американски щати, Япония, Швейцария, Република Корея.

Състоянието на комерсиалните връзки директно преди рецесията дава и насочна точка за създаване на първи сюжети за допустимо преструктуриране на световните и районните пазари в средносрочен проект. Пандемията с COVID-19 се преглежда като „ отключващо " събитие, ускоряващо стопанската промяна. Обръщайки повече внимание на Европа и България, главните фактори, които ще основат нови благоприятни условия, могат да се обединят в три групи.

На първо място, това ще бъде стремежът за понижаване на зависимостта от един снабдител, повече диверсификация и неизбежна „ локализация " (near-shoring). Ролята на Китай в световната търговия нараства доста в последните 20 години. Тя е част от дълъг развой на все по-дълбока специализация в търсене на икономии от мащаба и понижаване на индустриалните разноски. Възможна и реалистична догадка е усилване на процесите, към този момент почнали преди пандемията от новия ковид, за понижаване на тази взаимозависимост. Може да се чака преосмисляне на бизнес равнище на доставките от Китай най-много на артикули за междинна приложимост, участващи в процеса на преправка и основаване на крайни артикули в промишлеността на Европейски Съюз.

Вторият катализатор за смяна е предстоящото пренареждане в потребителските желания, в това число на метода на организация на работата в предприятията и общественият живот. Това ще сътвори увеличено търсене за някои артикули и бизнес услуги, само че понижи потреблението на други; електрическият велосипед може да размени персоналния автомобил, доставките до дома могат най-малко отчасти да заместят визитите на търговски центрове и така нататък

Накрая, можем да чакаме доста преосмисляне на стопанската политика в Европейски Съюз както във връзка с регулациите, по този начин и във връзка с ролята на държавните разноски и дотации. Макар още да няма дефинитивно решение, в Европейски Съюз ще бъде признат общ проект за възобновяване (виж повече тук), който ще финансира промени, поощряване на вътрешното търсене, претовареност и вложения. Заедно с това стартира да се оформя и консенсус за издигане на нови бариери пред интернационалната търговия, съпроводено с по-отчетлива индустриална и протекционистична политика в Европейски Съюз. „ Морковът " ще бъдат финансови тласъци за „ релокация " и нови вложения в индустриално произвеждане на територията на Европейски Съюз.

Кризата също по този начин принуди множеството бизнеси и съвсем всички хора да разчитат главно на електронни услуги за да се понижат рисковете от пряк контакт сред хората. Рязката смяна, която лиши по-малко от два месеца, сподели, че сходна промяна не просто е допустима, само че е изцяло реалистично тя да се случи в къси периоди - стихийно и без изключително авансово обмисляне. Това значи и внезапно увеличение на търсенето на тези услуги - извършване на покупки без да влизате в магазин, заплащания без физически пари, основаване на ефирен или информативен артикул без да присъствате в офис или редакция и така нататък Експериментът за отдалечена работа евентуално ще докара до по-широкото й разпространяване, което постанова смяна в местата за свързване с интернет и съответните вложения за повишение на скоростта и надеждността в новите места.

Коронакризата беше и тест за резистентност и надеждност на бизнесите в сложни и непредвидени обстановки. Така в някои местоположения за даването на услуги по поддръжка или гласово консултиране (т.нар. кол-центрове), определени поради ниски разноски за офиси и труд, се оказа, че не може да се провежда работа и даване на услугата при затваряне на централизираните офиси. Вероятно за част от потребителите рецесията се е трансформирала в „ отключващ миг ", като те са понесли първичния разход за проба на нов вид онлайн услуги. Рязкото ограничение на бизнес пътуванията, изключително далечните, също е опит, който може да промени в забележителна степен управническите практики.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР