Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани

...
Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани
Коментари Харесай

Гранична полиция спря контрабанда на животни

Миналата седмица граничните управляващи са заловили и конфискували нелегално превозени животни, транспортирани в неприятни условия. В момента животните пребиват в столичната зоологическа градина, само че е взето решение част от тях – а точно птиците " да бъдат умъртвени по човечен метод ", се схваща от известие на Българска организация по сигурност на храните до медиите и се показват претекстовете за това решение.

На 20 февруари е бил спрян противозаконен превоз на 300 животни за България на гранично пропускателен пункт " Дунав мост II ". Животните са от типовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета, които са били превозени в извънредно неприятни условия, не са спазени никакви условия за хуманно отношение по време на превоз и не са съпроводени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния генезис и здравен статус, се прецизира в известието на виновната институция.

Превозвачът е нямал лиценз за транспорт, нужни знания за превоз на животни и документи, с които да удостовери техният генезис. По негови изказвания животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради подозрения за съществуване на животни от предпазените типове е известен екоинспекцията в Монтана, а животните са иззети на съображение Закона за биологичното многообразие и са настанени в зоологическата градина в София.

Зоопарка в столицата разполага с карантинен център, предопределен за нейните потребности, който - по думите на БАБХ – не може да бъде употребен за избавителен център за иззети животни и всяко въвеждане на животни с неразбираем статус крие риск от въвеждане и разпространяване на болести в зоологическата градина.

Предвид епизоотичната конюнктура в Европа във връзка с високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие придвижването на птици с неразбираем здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по човечен метод, изясняват от организацията. Като претекст за решението си оттова напомнят и за високопатогенната инфлуенца по птиците вид А (HPAI H5N8) в интервала 2016 - 2018 година, който провокира една от най-големите епидемии по повод броя на огнищата на домашни птици, географската повърхност и броя на мъртвите диви птици, записана в Европейския съюз.

Епидемията на болестта засегна и България през 2016 година до 2017 година и докара до огромни стопански загуби за страната и за бизнеса (над 6 000 000 млн. загуби, затваряне и рестрикиции за придвижване и търговия на животни, изгубен здравен статус на държавата).

Всяко нелегално въвеждане на животни в страната крие опасности от въвеждане и разпространяване на болести по животните, в това число болести рискови и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, установяват от БАБХ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР