Миналата седмица, докато стотици депутати, експерти и журналисти гледаха в

...
Миналата седмица, докато стотици депутати, експерти и журналисти гледаха в
Коментари Харесай

Идва ли залезът на смартфона и готова ли е Европа за него

Миналата седмица, до момента в който стотици депутати, специалисти и публицисти гледаха в Москва симулация на новите съветски оръжия, които щели да трансформират салдото в огромната политика, на 3000 км югозападно, в Барселона, десетки хиляди делегати гълтаха с очи други симулации, които с много по-голяма възможност ще трансформират стопанската система.

Влиятелно немско издание даже озаглави един от репортажите си от събитието: " Така стартира краят на смарт телефона ". Дори това да е пресилено, посланието на Конгреса на мобилния свят (MWC) в Барселона, посетен от над 120 000 души и показал 2300 компании, е недвусмислено: " Добре пристигнали в ерата 5G. " Ерата, в която Европа може и да не догони Съединените щати и Азия, макар че тук са някои от колосите, които могат да движат стопанската система на бъдещето.

Отвъд телефоните

Петото потомство мрежи би трябвало да е по-бързо, с съвсем оскъдна инертност на сигнала и с голям потенциал и за него се приказва от дълго време. Конгресът единствено сподели, че разгръщането му е все по-близо и в идващото десетилетие ще отвори нови благоприятни условия от самостоятелните коли и умните градове до приложение на " интернет на нещата " на битово равнище в мащаби, каквито обществата още не познават.

Това значи, че опциите за интернет на нещата (пазар, който ще коства 600 милиарда $ до 2026 година съгласно някои оценки) ще надвишават използването на смарт телефони и високите технологии ще могат да навлязат по доста повече способи в живота на потребителите.

В не напълно далечното бъдеще дребното (макар и с все по-голям екран) правоъгълно устройство надалеч няма да е най-интересното в ръцете на потребителя, както в този момент към този момент е не толкоз вълнуващо за специалистите от сектора. В тактиките си за идващите години бизнесът ще има поради новините като тази на изследователския център " Гартнър ", съгласно който за пръв път в историята на смарт телефоните коледните продажби в световен проект са били по-малко. Близо 408 млн. броя са били продадени в последното тримесечие на годината, спрямо 432 млн. за същия интервал на 2016-а.

 Компанията T-Mobile, благосъстоятелност на
© Associated Press

Компанията T-Mobile, благосъстоятелност на " Дойче телеком ", разгласи, че счита да предлага достъп до 5G мрежа в 30 града по света до края на тази година.

Бавната смяна

Представянията на свързани устройства и новото потомство мрежи " откраднаха шоуто ", дълго доминирано от опциите на новите телефони. И това е по този начин освен съгласно Би Би Си или съгласно " Файненшъл таймс " - вестникът дефинира новите модели на ревюто като " втора цигулка ". Редица издания означиха, че новият телефон на " Самсунг " е посочил съществени благоприятни условия, само че надалеч по-интересни са били презентации за холограми с 5G, работа с виртуална действителност с прекачване на данни в действително време сред Мадрид и Барселона и (най-вече) индустриализацията на интернет, надалеч оттатък опциите на екраните.

" MWC (конгресът в Барселона) се трансформира по този начин, както браншът и обществото като цяло, " отбелязва " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". За изданието Клаудия Немат от " Дойче телеком " споделя: " Не на следващия ден, само че може би след 10 години, мобилният телефон ще е преместен в доста области... Вече несъмнено няма да ръководим живота си в такава степен със смарт телефоните, както го вършим сега, " споделя тя.

Всичко това не значи, че смарт телефонът е нещо от предишното, изяснява за " Дневник " Марина Койчева, вицепрезидент за прогнозите на основаната във Англия консултантска компания CCS Insight. " Напротив, той остава най-разпространеното персонално електронно устройство в света... За бизнеса смарт телефоните остават голям пазар: тази година 1.6 милиарда смарт телефона ще бъдат продадени по света. "

Тя прибавя, че новото потомство мрежи е огромна стъпка за телекомуникационния бранш: " от една страна изисква големи вложения, а от друга ще сътвори предпоставки за развиването на четвъртата индустриална гражданска война. " Признава, че " смарт телефоните не оферират толкоз забавни вести и по тази причина останаха малко настрана от най-обсъжданите тематики в Барселона. Иновациите в мобилните телефони не са спрели, само че не са толкоз значими и забележими... Новите генерации смарт телефони постоянно наподобяват сходни на предходното потомство и имат сходни функционалности. Затова пазарът на смарт телефони не е толкоз динамичен, колкото беше в последните 10 година "

Крис Пиърсън, президент на съюза на телекоми и производители на апарати и мрежово съоръжение 5GAmericas, е склонен. " Смартфоните ще продължат да играят значима роля в живота ни. 5G обаче ще засегне доста по-голям диапазон промишлености и отвесни пазари, " споделя той за " Дневник ".


Първият тест

Използващите 4G мрежа евентуално ще имат съображение първоначално да недоумяват какво тъкмо им предлага новото потомство - ще им наподобява просто като по-бърз интернет. После обаче ще се промени скоростта, с която потребителите употребяват актуалните видеоформати (HD и 4K видео, които ще се възпроизвеждат или смъкват за секунди), виртуална или добавена действителност. Капацитетът на мрежите ще е задоволително огромен, с цел да няма забавяния на скоростта.

Това надалеч не е всичко, тъй като 5G няма отношение единствено към мобилните телефони, споделя Марина Койчева, само че прибавя, че не става въпрос за " идващите 3 до 5 години ". " 5G мрежите ще допринесат до огромна смяна в метода на живот на актуалния човек: те ще се употребяват за свързване с интернет на детайли от нашите домове, транспортни средства, градската инфраструктура, машини, разнообразни персонални устройства. "

По време на конгреса в Барселона американската компания Intel показа и резултатите от първите си 5G проби на игрите в Пьонгчанг - единствено въведения за очаквото " всеобщо " предложение на мрежата в Токио през 2020 година С годините всички сполучливи проби и разгръщането на пазара ще отворят вратата за най-малко четири приложения, които загатва вицепрезидентът на CCS Insight: потребление на 5G за високоскоростен достъп до интернет вкъщи или в офиса; безпрепятствено потребление на мобилен интернет без спирания и забавяния при непрестанно възходящ трафик; масовизацията на интернет на нещата в промишлеността, търговията, градската среда, домовете и др; и по този начин наречените системи с непрекъсната връзка с съвсем нулево закъснение (mission critical), да вземем за пример в медицината, самостоятелното шофиране или ръководство на въздушния трафик.

Това ще трансформира телефоните в първия лакмус за технология, която - съгласно бизнеса и доста специалисти - ще преобрази живота, най-малко в огромните градове, в идващите 10 година В Съединени американски щати, споделя Крис Пиърсън, това ще се случи през 2018-а (когато два от водещите телекоми ще предложат 5G) и 2019 година (когато други два ще създадат същото). " Очаквам стеснен брой устройства (поддържащи 5G) през 2018 година, само че доста през 2019 година Масовият пазар ще се появи от 2019 година насетне. "

Къде е Европа

" Трябва неотложно да превключим на 5G мрежа. Нямаме време за размишления, набиране на средства или друго, нито да влизаме в борби за това ще работим ли дружно или не. " С тези си думи заместник-председателят на Еврокомисията Андрус Ансип изцяло опроверга евроскептиците, съгласно които на Брюксел му липсва въображение. Ансип, който дава отговор за единния дигитален пазар, предизвести, че Европа рискува да се забави с разгръщането на 5G по този начин, както се случи с 4G и напомни, че новото потомство би трябвало да се появи из цяла Европа до 2025 година, а в огромните градове - до 2020-а.

Тези процеси не текат отмерено из Европа - родната на Ансип Естония работи с шведските компании Telia и Ericsson, с цел да приготви средата за 5G. Където обаче " ние влагаме 1 евро, американците влагат 2 " съгласно някои източници, споделя Ансип. " Затова в някои области не се оправяме толкоз добре... Те (американците) минаха напряко от 2G на 4G. Когато ние инвестирахме в 3G, те започваха да мислят за 4G. "

На MWC никоя европейска компания не насочи обещания, че ще има проби с новата мрежа в Европа до края на тази година. Направи го обаче " Самсунг ", за обособени региони в Стария континент.

Съединени американски щати, Япония и Южна Корея са напред в тестванията на 5G мрежи, а в Китай развиването се подтиква от страната и ще се случи бързо, отбелязва Марина Койчева от CCS Insight. В Европа нещата са малко по-различни, споделя тя, поради доста по-ниските цени за мобилни услуги, в сравнение с са при американските консуматори. " В резултат европейските телекомуникационни компании не генерират толкоз висок междинен доход от консуматор, колкото американските им сътрудници и за тях възвръщаемостта на инвестицията в 5G в кратковременен проект не е толкоз явна. "


" Въпрос на авторитет "... и освен

Препъникамък дълго време са и цените на честотите за 5G и забавянията на търговете, които страните би трябвало да провеждат за продажбите им (в Съединени американски щати този въпрос от дълго време е решен). Някои страни са подготвени да ги ускорят (те ще стартират във Франция, Англия и Германия тази година), само че други - не. Едва при започване на месеца водачи на страни от Евросъюза и евродепутати се договориха да ускорят търговете и да подсигуряват, че честотният набор за 5G ще е наличен за бизнеса за най-малко 20 година

Надпреварата " кой ще е първи " на пазара е въпрос най-много на авторитет, защото приложенията на мрежата ще са лимитирани в идващите година-две. Телекомуникационни колоси настояват, че към този момент разполагат със съвместими телефони, само че броят им по този начин или другояче ще е стеснен първоначално. " Не е най-важно кой пазар е пръв, а какъв брой бързо ще разгърне мрежата и ще развие приложенията ѝ, " счита Марина Койчева. Тя напомня, че Англия закъсня в потреблението на 4G, само че по-късно мрежата беше развита с изключителна скорост.

Ползата ще пристигна от това какъв брой консуматори се трансферират на устройства, които употребяват 5G, прибавя тя. И по този индикатор обаче прогнозните данни не са на страната на Европа. Доклад на " Ериксън " сочи, че в границите на няколко години 37% от всички мобилни връзки в Северна Америка ще са 5G, в Северноизточна Азия - 34%, в Европа - едвам 16%. Друга прогноза, на CCS Insight, приказва за 1 милиарда консуматори до 2023 година, от които на Китай може и да се падат над половината.

Не по-малка гражданска война

Надеждата въпреки всичко не е изгубена. Телекомуникационни конгломерати като Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica, Orange и други работят по въпроса при мощна конкуренция на европейските пазари. " Разгръщането на 5G мрежите ще им даде опция освен да подобрят активността си, а и да разработят действия, артикули и услуги, каквито занапред ще се появяват на пазара, " счита специалистът. За да се реализиран тези цели обаче, ще е нужна и помощ от Брюксел, който би трябвало да измисли по какъв начин тъкмо да събере половин трилион евро, които съгласно Ансип ще се влагат в бранша.

Крис Пиърсън от 5GAmericas не би могъл да разяснява европейския модел на поддръжка за трансформацията. Според него обаче, като президент на организация, която лобира за по-малко регулации, американският оказва помощ. " Федералните и локалните държавни управления имат основна роля - федералното може да набележи и да разгласи търг за повече лицензи за промишлеността, (а) локалните държавни управления - да улеснят процеса на създаване на нови (мрежови) кафези, с цел да оказват помощ на телекомите да привлекат още вложения в тях. "

От друга страна, отбелязва " Политико ", забавянето на Европа може да се окаже преимущество. Тя може и да се поучи от грешките на другите в построяването на мрежата, и да спести милиарди, изхарчени в конкуренцията сред телекомите: огромна част от измененията, осъществими посредством 5G, няма да са използвани най-малко доникъде на другото десетилетие.

В последна сметка слуховете за гибелта на смарт телефона може и да са мощно пресилени. Тенденцията, която конгресът в Барселона очерта обаче, е и посоката, в която ще мисли промишленост с предстоящи световни доходи от 2.4 трлн. $ през 2019 година и която се употребява с поддръжката (пряка, скрита или единствено морална) на не едно държавно управление в Америка, Азия и Европа.

Промените, които следват в живота на милиони консуматори, са не по-малка гражданска война от тази на смарт телефона. " Колкото повече се знае за опциите, които новите технологии оферират и колкото повече институционална поддръжка има за развиването на тези технологии - достъп до финансиране, до информация, до високо квалифицирани експерти, до пазари, - толкоз по-голям е шансът Европа да не изостане освен в 5G, само че и в четвъртата индустиална вълна, " обобщава Марина Койчева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР