Миналата седмица бе съобщено за рекорден спад на БВП по

...
Миналата седмица бе съобщено за рекорден спад на БВП по
Коментари Харесай

Защо коронавирусът пощади икономиката на Швеция?

Миналата седмица бе обявено за рекорден спад на Брутният вътрешен продукт по света. В сряда ще пристигна ред на Швеция да разгласи по какъв начин стоят нещата при нея. Бившият финансов министър и член на Умерената партия Андерс Борг счита, че шведската стопанска система е издържала на рецесията по-добре от другите стопански системи и споделя по какъв начин би работил с индикаторите, написа авторитетното шведско издание Svenska Dagbladet. 

Почти няма страна, която да не ревизира данните си за Брутният вътрешен продукт. Испания разгласи минус 22,1%, Франция - минус 19%, а Съединени американски щати - минус 9,5%. Възможно е изчисленията за внезапния спад на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие, тоест понижение на общите разноски за всички артикули и услуги, създадени в страната - към момента да не са завършили. БВП-то на Еврозоната е намалял с 15%, а брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз е понижен с 14.4%. Утре вниманието ще бъде ориентирано към Централното статистическо бюро, което ще разгласява шведските данни.

„ Изглежда Брутният вътрешен продукт на Швеция се е свил през второто тримесечие, както в никакъв случай до момента. Но евентуално към момента ще бъдем измежду страните с минимален тримесечен спад “, съобщи пред „ Svenska Dagbladet “ Андерс Борг, някогашен финансов министър и член на партията„ Умерени “, а в този момент съветник за Kinnevik и East Capital.

На въпрос за какво съгласно него Швеция се оправя по-добре от останалите страни, Борг дава отговор, че   огромна част от стопанската система на страната се обезпечава от области, в които хората могат да работят отдалечено и предвижда, че евентуално през тримесечието жителите са работили по-усилено и са консумирали повече.

" В Швеция нямахме сериозни проблеми с банковия бранш. Също по този начин, за стопанската система е добре, че цените на парцелите към този момент не са паднали прекомерно доста. Предвид това, че у нас потреблението не е спаднало толкоз доста, а интензивността в Швеция е малко по-висока, в сравнение с в другите страни, може да се допусна, че се оправяме по-добре в обстановката от останалите. Вярвам, че икономическото възобновяване през 2021 година зависи основно от политическия курс ", споделя Андерс Борг.

В оповестен предходната седмица отчет, банковите експерти на Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) предвиждат, че шведския Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие ще спадне с 8% спрямо предходната година.

Рейтинговата организация Standard&Poors е измежду тези, които работят над оценката на кредитоспособността на Швеция и следи деликатно шведската стопанска система. Денис Нилсон, основен анализатор на компанията за Швеция, Норвегия и Дания също предсказва, че Швеция ще излезе от рецесията в по-добро положение от редица други европейски страни. Но спрямо другите скандинавски страни, не стои чак толкоз добре, счита той. " Ако разгледаме постъпващите данни, да вземем за пример, статистиката за банкрутите, PMI (индекс на бизнес активността) и безработицата, ще се окаже, че ситуацията в Швеция е по-лошо, в сравнение с в Норвегия и Дания ", прибавя той.

Standard&Poors не направи прогноза за Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие, но по негова информация, за тази година спадът евентуално ще е от 6,2% спрямо предходната. 

Svenska Dagbladet пита Денис Нилсон за какво съгласно него шведската стопанска система се оправя с рецесията по-добре, в сравнение с стопанската система на другите европейски страни. 

" Нашите компании имат много добра съпротивляемост. Освен това, е доста евентуално да е помогнала неналичието на толкоз строга карантина, колкото в другите страни. Също по този начин, повода може да се крие в структурата. Скандинавия още преди помощните пакети по отношение на карантината бе основала мрежа за обществена отбрана, която поддържа потреблението ", споделя Денис Нилсон. Той показва, че един от най-тежко засегнатите от рецесията браншове е туризма, но в съпоставяне със страните от Южна Европа, в Швеция той не е толкоз огромен, тъй че страната е избегнала най-лошото.

" Възможно е Дания да премине през рецесията по-успешно от Швеция, тъй като тя има относително добре развити продоволствена и фармацевтична промишлености, а в тези сфери търсенето съвсем не е спаднало поради пандемията ", предвижда още Нилсон.

Показатели за Брутният вътрешен продукт за второто тримесечие на 2020 година на Съединени американски щати и най-големите европейски стопански системи

Съединени американски щати : минус 32,9% (при годишна норма) и минус 9,5% по отношение на второто тримесечие на 2019 година
Испания : минус 22,1% по отношение на второто тримесечие на 2019 година и минус 18,5% спрямо първото тримесечие на 2020 година
Италия : минус 17,3 (при годишна норма) и минус 12,4% по отношение на първото тримесечие на 2020 година
Франция : минус 19% по отношение на второто тримесечие на 2019 година и минус 13,8% по отношение на първото тримесечие на 2020 година
Германия : минус 10% по отношение на Q2 2019.
Еврозона : минус 15% по отношение на второто тримесечие на 2019 година и минус 12,1% по отношение на първото тримесечие на 2020 година
Европейски Съюз : минус 14,4% Q2 2019 и минус 11,9% Q1 2020.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР