Миналата година в центровете на Държавната агенция за бежанците са

...
Миналата година в центровете на Държавната агенция за бежанците са
Коментари Харесай

Близо 1400 непридружени деца-бежанци са регистрирани у нас от началото на годината

Миналата година в центровете на Държавната организация за бежанците са регистрирани 3712 непридружени деца бежанци. Основно те идват от Афганистан и Сирия. Само от началото на годината те към този момент са 1382. Над 90% от тях са момчета. Това заяви Любов Панайотова, шеф на Фондация " Европейски институт ".

Организацията стартира работа по план за възстановяване на потенциала и взаимоотношението на институциите при работа с непридружени малолетни и малолетни лица.

Проектът, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, цели да увеличи потенциала и да усъвършенства механизма на взаимоотношение на националните институции и неправителствени и интернационалните организации, работещи в региона на убежището и миграцията на непридружени малолетни и малолетни.

Необходимо е да бъде ориентирано вниманието на институциите и обществеността към изключително уязвимото състояние на непридружените деца бежанци. За задачата би трябвало да бъдат разпознати съществуващите проблеми и компликации и да бъдат дадени рекомендации на способените институции. В рамките на плана е планувано да бъде създаден профил на непридружените малолетни и малолетни лица в България. Ще бъде построена уеб основана пътна карта, сподели Панайотова.

Според социолога доцент доктор Антоний Гълъбов социализацията на тези деца е доста значима, както и събитието дали са избягали от фамилията си или са пристигнали у нас, тъй като към този момент нямат родители. По думите му тези деца са в риск по доста параметри.

Проблемът назря през последните пет-шест години. Оказа се, че Европейски Съюз не разполага с правни лостове, с цел да влияе върху това предизвикателство, сподели Иван Шаренков - юридически съветник по миграционните въпроси, началник на юридическия екип на плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР