Миналата година износът от Русия беше повече от три пъти

...
Миналата година износът от Русия беше повече от три пъти
Коментари Харесай

Русия успя да спечели рекордна сума през 2021 година

Миналата година износът от Русия беше повече от три пъти по-висок от вноса. Излишъкът по сметката на платежния баланс сложи нов исторически връх от 120 милиарда $. Това разреши на Русия да натрупа невиждани в историята запаси - още през август те надвишиха 600 милиарда $. Може ли Русия да продължи макроикономическия си триумф и през 2022 година?

Текущата сметка на платежния баланс набъбна 3,3 пъти - до рекордните 120,3 милиарда $ по отношение на 36 милиарда $ през 2020 година, следват данните на Централната банка на Руската федерация. Миналата година се усилиха и износът, и вносът, само че първият съществено изпревари втория.

Така Русия завоюва 489,8 милиарда $ от експорт (увеличение от 47%), до момента в който похарчи единствено 303,9 милиарда $ за импорт (увеличение от 27%). Разликата сред тези числа докара до рекорден остатък по настоящата сметка от 120,3 милиарда $.

„ Това е освен повече от три пъти по-високо от равнището на предходната, спешна 2020 година, само че и по-високо от предходния исторически най-много от 115,7 милиарда, доближат през 2018 година “, споделя Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори във “Финал”.

Русия освен се върна към равнището на приходите преди пандемията, само че и доста усили приходите си спрямо 2019 година: износът на нефт и газ в стойностно изражение се е нараснал с 16,6%. Разбира се, удобната външна обстановка оказа помощ в доста връзки - цените и търсенето на първични материали се усилиха.

Благодарение на невижданото повишаване на цените на газа, износът му в стойностно изражение се усили с повече от една трета, което докара до необикновена обстановка. За първи път от 13 години цената на износа на газ надвиши приходите от експорт на петролни артикули. Това се случи през четвъртото тримесечие на 2021 година, когато Русия изнесе природен газ на стойност 20,8 милиарда $ и петролни артикули едвам за 18,5 милиарда $. През четвъртото тримесечие Русия е спечелила 7,7 милиарда от експорт на газ, или 1,6 пъти повече, в сравнение с през третото тримесечие.

Цените в договорите за газ с “Газпром” се покачиха през четвъртото тримесечие, защото множеството от договорите от предходни години бяха обвързани със спотовата цена по искане на самите европейци, които в този момент си заплащат за своите стремежи.

Русия завоюва една трета повече от продажбите на газ, в сравнение с през 2019 година преди пандемията, 2,6% повече от износа на петролни артикули и 4% повече от износа на ВПГ. Износът в парично изражение падна от 2019 година единствено на петрола (намаляване от съвсем 10%). Проблемът тук не е в цената - петролът предходната година също набъбна доста. Средната цена на петрола “Урал” през 2021 година е 69 $, което е с 65% по-високо от междинното годишно равнище за 2020 година, отбелязва Беленкая.

Всичко е поради размера на износа, който не можа да бъде повишен до равнището от 2019 година заради ограничавания от ОПЕК+. Размразяването на индустриалните размери обаче продължава. Все отново спрямо 2020 година има растеж както в пари, по този начин и в размери. И още през 2022 година обстановката с износа на недопечен нефт по тези индикатори би трябвало да доближи равнището отпреди пандемията. Освен това цената му продължи да пораства и за първи път доближи високите стойности от 2014 година - 89 $ за барел.

Значително повишаване има и за други съветски експортни артикули - метали, селскостопански артикули и торове, отбелязва Беленкая. Така износът на торове за 11 месеца на 2021 година в парично изражение се е нараснал с 66-84%, износът на машини и съоръжение - с 32%. На фона на енергийната рецесия в Китай износът на електрическа енергия съвсем се удвои във физическо изражение и скочи 2,6 пъти в стойностно изражение.

Износът на селскостопански артикули от Русия се е нараснал с съвсем 22% предходната година до над 36 милиарда $. От продажбата на зърно съветските експортьори завоюваха 11 милиарда рубли (увеличение на износа с 10%), от продажбата на риба и морски блага - 5,3 милиарда (увеличение с 34%), от доставката на олио и мазнини - 7 милиарда (увеличение от 48%), при продажба на артикули от хранително-вкусовата индустрия - 4,7 милиарда (ръст от 13%), месо и млечни артикули - съвсем 1,5 милиарда (увеличение с една трета). Основните купувачи на съветски селскостопански артикули са Европейският съюз, Турция и Китай на трето място. Всички те доста усилиха вноса си от Русия през годината.

„ Според резултатите от януари-ноември 2021 година съветският нестоков неенергиен експорт възлиза на 170,5 милиарда $ и въз основа на резултатите от цялата година оценяваме растеж от 36%, до над 191 милиарда $, което се трансформира в нов исторически най-много “, сподели ръководителят на Руския експортен център Вероника Никишина.

Ръст се следи в съвсем всички продуктови сегменти, само че максимален е растежът на черните и цветните метали, торовете, дървообработващите артикули, химикалите, пластмасите и енергийното съоръжение.

Пандемията сътвори нови благоприятни условия за локалните производители да навлязат на международните пазари и да се утвърдят на тях, счита Никишина.

В резултат на това Русия не е нараснала зависимостта си от приходите от нефт и газ.

„ Делът на износа не на нефт и газ се е нараснал до 49% по отношение на 45% през 2020 година, само че остава доста по-нисък спрямо предходните години. През 2019 година беше 57% ", отбелязва Беленкая. „ Това е видим прогрес в съветската стопанска система, съвсем никой не приказва за суровинната игла, макар че постоянно има над какво да се работи. Диверсификацията на източниците на приходи не е бърз процес”, споделя Владимир Ананиев, анализатор на “Екзант”.

Рекордният остатък разреши на Русия съществено да натрупа интернационалните валутни запаси. Според Централната банка те са се попълнили с 63,5 милиарда $. „ За страдание, не беше допустимо елементарните жители да усетят изгодите от това под формата на подсилване на обменния курс на рублата заради механизма на бюджетното предписание, при което непредвидените облаги от петрол и газ се изплащат от Министерството на финансите, а също заради огромното приключване на капитал (72 милиарда долара) и геополитическите опасности “, споделя Беленкая. И това е значимо преимущество за Русия пред лицето на западните наказания и опасността от военна борба в Украйна. „ Рискът от наказания безусловно ще изисква спомагателни разноски и страната ще има от кое място да вземе тези средства “, споделя Ананиев.

Въпреки това, съдейки по външната обстановка и при липса на нови наказания и война, специалистите чакат не по-малко „ плодотворна “ година за Русия през 2022 година

„ Тази година чакаме и мощни доходи от експорт – това ще бъде подкрепено от упования растеж на производството и износа на съветски нефт в сходство с последователното облекчение на рестриктивните мерки на ОПЕК+, както и като цяло удобната среда на международните пазари на първични материали “, споделя Беленкая.

„ Очевидно вариантът “Омикрон” не изплаши пазарите и цените на енергийните първични материали ще продължат да се повишават, до момента в който стопанските системи се възвръщат. Това е един фактор. Другото е геополитиката. Ако рублата остане слаба, бюджетът ще продължи да се попълня с рекордни темпове”, добавя Владимир Ананиев. Обратната страна на монетата ще бъде ускоряването на инфлацията. А 2022 година ще бъде белязана от битката против нея както в Русия, по този начин и в западните страни посредством стягане на паричната политика и повишение на главните лихвени проценти. Не единствено новите наказания могат да попречат, само че и забавянето на растежа на китайската стопанска система, която е най-големият консуматор на първични материали.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР