Миналата година имахме доста разговори с НИМХ и БАН, радвам

...
Миналата година имахме доста разговори с НИМХ и БАН, радвам
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Кризата в НИМХ беше възможност да фокусираме вниманието си върху работата му

" Миналата година имахме много диалози с Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, веселя се, че тази дребна рецесия, която имахме, беше опция да фокусираме вниманието върху Национален институт по метеорология и хидрология и да покажем какъв брой значим е той, да си напомним, че не можем без него, че имаме национална хидрометеорологична работа и би трябвало да я поддържаме. " Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев мотив Световния ден на водата и Световния ден на метеоролозите, които се означават в събота и неделя.
" Това са по-скоро дни, в които ние си припомняме какъв брой са значими времето, водата и слънцето за нашия живот. Най-често ние забравяме това, което най-отдавна го имаме. Когато приказваме за обществени системи, национални институции, национални служби, основани преди повече от 130 години също от време на време сме склонни да забравяме, какъв брой е значима всяка една от тях и какъв брой са значими работещите в тези институции ", разясни министър Вълчев.
Той акцентира, че в такива дни няма по какъв начин да не се замислим за въпросите на времето, на устойчивото развиване, на климатичните промени. Неща които във все по-голяма степен ще оказват въздействие върху живота ни. Те през днешния ден към този момент оказват, в България може би в по-малка степен сме ги почувствали.
" Тези процеси са световни. Недостигът на вода ще провокира миграционни процеси, ще се усети във всички страни и ние би трябвало да сме подготвени или най-малкото да приказваме за тези въпроси ", разяснява министърът на образованието. Необходим ни е Национален институт по метеорология и хидрология за попречване на последствията от хидрометеорологичните бедствия, в редица браншове, редица действия, за оценка и прогноза на качеството на атмосферния въздух. Ние като министерство употребяваме тази информация от предходната година ", акцентира той.
Вълчев оповести, че институтът прави годишно над 9 хиляди експертизи, което е голям труд и той се дължи на многочасова работа и денонощни старания. Той изрече и почитание към всички чиновници, които са съградили, развили и модернизирали активността на Национален институт по метеорология и хидрология.
Генералният шеф на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов съобщи, че Национален институт по метеорология и хидрология има всички учредения да посрещне с горделивост професионалните си празници.
" Това е обвързвано освен с обстоятелството, че е една от най-старите хидрологични служби в Европа, само че и с неговата сегашна активност. Днес е момента да си напомним от кое място сме тръгнали и да отдадем респект на тези, които са работили без спиране в положителни и тежки времена с доста обич и отговорност към специалността ", съобщи проф. Брънзов.
Той сподели, че информацията на Национален институт по метеорология и хидрология се употребява от редица държавни структури – Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, Столична община, МЗХГ, МТИС и други, както и дават информация на международните центрове за времето. Генералният шеф изясни, че сега в Национален институт по метеорология и хидрология работят 1285 чиновници на 724 щата, от които 218 на денонощен режим на работа.
В края на срещата в Национален институт по метеорология и хидрология, ръководителят на Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " – КНСБ доцент доктор инж. Лиляна Вълчева връчи на проф. Брънзов статуетка, изобразяваща водата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР