Миналата година хакери са успели да откраднат рекордните 3,8 милиарда

...
Миналата година хакери са успели да откраднат рекордните 3,8 милиарда
Коментари Харесай

През 2022 г. хакерите са откраднали криптовалута за рекордните 3,8 млрд. щ. долара

Миналата година хакери са съумели да откраднат рекордните 3,8 милиарда $ в цифрови активи от компании за криптовалути, като по-голямата част от са откраднати от хакери, свързани със Северна Корея. Това сочи отчет на компанията за блокчейн разбори Chainalysis. За съпоставяне, през 2021 година хакерите са откраднали криптовалута на стойност 3,3 милиарда $.

Според Chainalysis хакери, свързани със Северна Корея, са откраднали криптовалута на стойност към 1,7 милиарда $, което е повече от 429 милиона $ през миналата година. ФБР ги упреква в хакването на блокчейн платформата Ronin през март, на която се играе известната NFT игра Axie Infinity на Sky Mavis, когато са откраднати цифрови активи за към 625 млн. $, както и в кражбата на 100 млн. $ от компанията за криптовалути Harmony Finance през юни предходната година.
-->
" Износът на артикули от Северна Корея през 2020 година е бил на стойност 142 млн. $, тъй че няма да е пресилено, в случай че кажем, че хакването на платформи за криптовалути е забележителна част от стопанската система на страната ", отбелязва Chainalysis в отчета.

Основната цел на хакерите са били протоколите DeFi, като през 2022 година са били откраднати 3,1 милиарда $, или 82,1% от всички откраднати криптовалути. На хакерите DeFi се падат 73,3% от откраднатата криптовалута през 2021 година

Миналата година 64% от офанзивите против системите DeFi бяха ориентирани към блокчейн мостове (или кросчейн мостове), които разрешават на потребителите да обменят активи сред разнообразни блокчейн екосистеми. Услугите, основани на блокчейн, нормално съхраняват огромни количества разнообразни цифрови монети, което ги прави съществена цел за хакерите. По-специално, кражбите от Infinity и Harmony бяха осъществени вследствие на хакерска офанзива на блокчейн мост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР