Мина много време. Вече малцина си спомнят филма Трампа. Там

...
Мина много време. Вече малцина си спомнят филма Трампа. Там
Коментари Харесай

Не са издавали Петя Дубарова, докато е била жива

Мина доста време. Вече малко на брой си спомнят кино лентата „ Трампа ”. Там имаше такава сцена: Актьорът Илия Добрев, в ролята на ръководител на жури, крещи: Това момиче крие същински гений... Защото написа същински. Защото написа намерено. Защото написа това, което й иде от вътрешната страна... Въпросното момиче е в препълнената с възпитаници зала. Не е от наградените. Не е от обичаните. То е същинското. Филм е, само че играе себе си. И стиховете са нейни. И името, което учителката изрича злобно: Петя, престани... Дотук с киното. Животът се оказа по-лош. На 4 декември 1979 година Петя Дубарова отлетя от света, с който имаше много комплицирани връзки. Отиде си, с цел да остане. С многото стихове, които написа за късото време, в което живя. И които запяха някои от най-талантливите българки. 37 години оттогава. Стиховете се рецитират, песните се пеят. „ Това момиче ” е по-живо отвсякога. Петя Дубарова е родена на 20 април 1962 година в Бургас. Днес би била на 55, само че не навърши осемнадесет. Сама реши ориста си. Сама изгълта хапчетата, сама остави последното си създание:

Измамена. Младост. Прошка. Сън. Спомен зад стените на огромна къща. ТАЙНА.

Въпреки многочислените опити през годините никой до през днешния ден не е съумял да разкодира тези думи. Те се оказаха толкоз комплицирани, колкото индивида, който ги написа.
Но дано се върнем към началото. Той изобщо не допуска трагичния край. Петя се ражда в фамилията на Мария и Стайко Дубарови, майката е учителка по литература, бащата е шеф промяна в цех за радиатори. Нещо у нея обаче не е като при другите. Тя е по-различна. Има необикновен гений. Научава буквите на три години и стартира да чете. В първи клас написва първото си стихотворение „ Буря в морето”. „ Септемврийче” разгласява началните й стихове. А когато на дванадесет, към този момент е огромна, с цел да бъде създател в подобен детски вестник, майка й събира трупащите се листи с красиво изписани фрази и ги праща в списание „ Родна реч”. Там те попадат на заместител основния редактор Григор Ленков. Той е блестящият ерудит, превел по най-прекрасен метод поемата „ Евгений Онегин” от Александър Сергеевич Пушкин. Талантът й е открит. Намира я и другият й нравствен и книжовен ментор, бургаският бард Христо Фотев.


С Христо Фотев

Вече никой от тези, които опознават Петя, не слага под въпрос блестящото й поетично бъдеще. Някои проглеждат дори по-далеч. Виждат я като бъдещата Елисавета Багряна. Но има ли слънце, непроменяемо има и сянка. Колкото е по-голям индивидът, толкоз по-голяма е и тя. Талантът на Петя е като вулкана „ Везувий”. Бълва всеки ден красиви стихове, само че когато се съберат, подредени в красиви томчета, тя към този момент няма да може да им се радва. Завист и завист я дърпат обратно. Приживе за родните издателства момичето от Бургас не съществува. То по този начин си отива без нито една книга.

Дали и това не е парченце от световната причина, която праща Петя Дубарова в небитието. Може би, макар че за такива трагични събития хората са привикнали да търсят нещо по-конкретно. В изявление пред уеб страницата „ Скандално” известната певица Ваня Костова, близка другарка на Петя, споделя: „ Тя беше на една средношколска бригада в бирена фабрика. През нощта, когато е била дежурна, спрял токът. Петя драснала съчка, с цел да види какво се случва с брояча, който брои бутилките, и какво написа на тях. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформирало от огънчето. Отговорникът, който бил на промяна, счупил брояча съзнателно. Тогава й споделил, че не трябва да се тормози, тъй като така и така за по-точно броели бутилките и на ръка.”

Повреда на социалистическата благосъстоятелност - по този начин е дефинирано обвиняването. Когато в един елементарен механически случай се вкара идеология, нещата стават страшни. Прибавя се и злокобното: Саботаж. Няма значение, че попадналата под ударите е надарена отличничка. И че това се случва в елитната бургаска езикова гимназия. Учителският съвет е енергичен. Половината му членове гласоподават държанието да се понижи. И на наказаните на гибел дават последна дума. Не и в тази ситуация.

Някой се пробва да измести повода за нещастието в друга посока: Изкарва се на бял свят отминала любовна история. Днес медиите я разказват по този начин: „ По време на фотосите на кино лентата „ Трампа” в град Самоков една вечер, до момента в който се забавлява в дискотека в курорта „ Боровец”, Петя среща шведа Пер. Влюбва се и той остава първата й и единствена обич: далечния, светлия, чаровния, нежния. Докато си пишат, всичко е наред, а когато той престава, настава драмата. Така се приказва.”

В деня, когато научава, че държанието й е понижено, Петя се затваря у дома. Шепата диазепам и още нещо в добавка, се оказват решението. Вечерта майка й я намира бездиханна, само че още жива. В публикация, оповестена от организация „ Блиц “ за идващите часове, написа:

„ Момичето е в кома. Линейката закъснява. Майката стои в болничната стая на 3 против 4 декември, а лекарите си описват ловни истории. Опитва се да им каже нещо, те я прогонват. На сутринта болната идва в схващане, отваря очи, би трябвало да й се даде О2, само че не намират ключ за стаята, в която е апаратът. В ранното утро на 4 декември всичко свършва. Междувременно някой е съумял да открадне обиците на мъртвата. Изпращат я стотици. Между тях може би и някои от тези, които са й помогнали да вземе съдбовното решение.”

Минава време. През 1980 година посмъртно излиза стихосбирката „ Аз и морето”, а няколко години по-късно от щемпел излиза и книгата „ Най-синьото чудо “, в която са събрани цялото й творчество, писма и персоналният й дневник. Писателят стихотворец Веселин Андреев написа книга за младата си колежка, а по-късно я последва с патрон в спепоочието. В Морската градина на Бургас е паметникът й, къщата, станала леговище на трагичното събитие, е музей. Днес Петя Дубарова е национална горделивост, огромен български гений, велика. Христо Фотев приживе го споделя по-ясно: „ Понякога би трябвало да се надигна на пръсти, с цел да я погледна в очите”. Мрежата: Тя е кумир Т.М. 15 Март 2009, 13:18 Petia Dybarova sigyrno e bila talantliva ychenichka. no zashto da se e saybila s prispivatelni zaradi edna tupa mashina?

Р. С. 21 Април 2010, 11:27 И аз съм начинаеща поетеса, за мен Петя е идол! Тя е в действителност една икона на българската лирика. Още повече, че и аз съм като нея - доста сензитивна, и като нея не мога да се впиша в ситуацията, нямам другари. За самоубийство ми е хрумвало, само че мисля, че животът е по-добрият избор. Обичаме те, Петя!
Декември 2016, 17:21 Скапаният социализъм и комплексите на мравчиците, работещи в учебното заведение на Петя, са я погубили. Това е цяла система, която проваля животите на всеки, който не е щанцован по пример. А най-трагичното е, че през днешния ден тези създания и инфектираните от тях по биологична линия към момента са живи, държат се по същия метод, имат същите вярвания и се кълнат в същите нелепости! Почивай в мир, Петя! Човек по човек променяме света, колкото можем!

Подготви Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР