Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и

...
Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и
Коментари Харесай

Милорад Додик: Путин и Си Дзинпин няма да ме подведат

Милорад Додик, сръбският член на тристранното управление на Босна и Херцеговина, съобщи, че няма да се откаже от сепаратистките проекти за Република Сръбска даже под опасността от западни наказания и чака Русия и Китай да му оказват помощ, в случай че бъдат въведени.

В изявление за " Гардиън " Додик сподели, че няма да се уплаши от митингите на Лондон, Вашингтон, Берлин и Брюксел. Той съобщи, че не е апатичен към изказванията, че най-влиятелните европейски страни и Съединените щати могат да наложат наказания, в случай че продължи с проектите, ориентирани към обособяване на Република Сръбска от конституционния ред на Босна и Херцеговина, само че че няма да се откаже, тъй като „ не е определен, с цел да бъде страхливец “.

62-годишният Додик, основна фигура в босненската политика към този момент от 30 години, който в миналото беше любим на Запада, упорства, че проектите му не водят безусловно до края на Босна и Херцеговина. Санкциите и намаляването на финансирането от Европейски Съюз единствено ще го принудят да одобри предложенията за вложения от Китай, сподели Додик, както и че чака да се види с съветския водач Владимир Путин " напълно скоро ".

" Когато отивам при Путин, няма никакви претенции. Той просто споделя: " С какво мога да оказа помощ? ", споделя Додик. " Каквото и да съм обсъждал с него, в никакъв случай не ме е подвеждал. Не знам на какво друго да се основава доверието, в случай че не на това. Китайският водач Си Цзинпин също споделя: " Ако има нещо, с което мога да оказа помощ, аз съм отсреща ".

През последните седмици Додик беше необятно осъждан поради декларираното от него желание да изтегли сръбската част на Босна и Херцеговина от институциите на държавно равнище, като данъчната администрация, правосъдната система, разследващата организация и даже националната войска, с цел да сътвори сръбска мощ. Предложението е разказано в отчет до Организация на обединените нации като еднакво на " обособяване " и съставлява рисков риск за Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година, което постави завършек на гражданската война, лишила живота на към 100 000 души след разпадането на Югославия. С това спокойно съглашение беше основана страната Босна и Херцеговина, формирана от две единици: Федерация Босна и Херцеговина, формирана най-вече от бошняци мюсюлмани и хървати, и сръбската Република Сръбска. Тричленното председателство на Босна се заема от представители на тези три съществени етнически групи.
Додик желае да ръководи цяла Босна и Херцеговина
Лидерът на босненските сърби Милорад Додик ще се кандидатира за груповото президентство на Босна и Херцеговина, макар че счита д...

По силата на така наречен пълномощия от Бон от 1997 година обилни пълномощия за законотворчество бяха предоставени и на Службата на висшия представител (СВП), която отговаряше за използването на съглашението. Тези пълномощия бяха необятно употребявани от някогашния водач на либералдемократите Пади Ашдаун по време на мандата му като висш представител, с цел да централизира ръководството на страната.

Неотдавна Валентин Инцко, който напусна поста това лято, употребява службата, с цел да забрани отричането на геноцида в отговор на опитите на някои хора да омаловажат мащабите на клането в Сребреница през 1995 година Това накара Додик през юли да изтегли представителите на Република Сръбска от централните институции, а през октомври да предложи лишаване на пълномощия и прекачване на земя, благосъстоятелност на централната страна.

Додик, който от дълго време пропагандира против хипотетичните промени в салдото на силите в Босна, съобщи, че продължава да има вяра в Дейтън, само че че той е бил узурпиран от " неизбран чужденец ", който постанова към 140 закона посредством позицията на висш представител, без да има либерален мандат.

" Цялото това безсрамие е дело на четирима неизбрани чужденци ", сподели той. " Те действително работят като координирана незаконна конструкция против конституционното устройство ".

От 2017 година на Додик е неразрешено да пътува до Съединени американски щати или да има достъп до активи под тяхна пълномощия, откакто се опълчи на конституционния съд на Босна, като провежда референдум за честване на Деня на Република Сръбска, отбелязващ датата през 1992 година, когато босненските сърби афишират лична страна в Босна.
Журналист към Додик на конференция: Вие сте контрабандист и нарушител
По време на публична конференция на сръбския представител в груповото босненско председателство Милорад Додик се стигна до слов...

Неотдавна той сподели на Габриел Ескобар, заместник-помощник секретар на Съединени американски щати, че " не му пука " за опасността от по-нататъшни дейности. Предложенията от страна на Германия за финансови наказания също няма да го възпрат, съобщи Додик. " Разбира се, не съм апатичен, само че не съм определен, с цел да бъда страхливец ", сподели той.

Плановете за връщане на властта ще бъдат включени в дневния ред на съвещанието на Народното събрание на Република Сръбска на 10 декември, като Додик ще подчертае решимостта си да ги реализира след нов шестмесечен интервал на договаряния.

Додик чака ръководещото болшинство, което той управлява, да вземе решения, обявяващи за невалидни всички предходни решения на висши интернационалните чиновници и забележителен брой закони, признати от Народното събрание на Босна и Херцеговина.

Той обясни обществената си позиция по най-спорното предложение - за нова сръбска войска - като предложи други разновидности. Първият от тях, съгласно него, е да се понижи сегашната национална войска на половина. " Ако не желаете това, тогава няма да имаме различен избор, с изключение на да приемем, в сходство с конституцията на Босна и Херцеговина, образуването на войска на Република Сръбска или да обявим Република Сръбска за демилитаризирана република ", сподели той. " Така че ето - имате три благоприятни условия. "

Додик отхвърли като несполучлива смешка неотдавнашното му предложение, че ще обкръжи казармите на националната войска със сръбски сили, с цел да ги изгони, и че неназовани " другари " ще му се притекат на помощ, в случай че силите на НАТО се намесят.
Ново обвиняване против Додик за отказване на геноцида в Сребреница
Канадският институт за проучване на геноцида (IGC), чийто шеф е Емир Рамич, е повдигнал наказателни обвинявания за отказване на " ген...

Някога разказан от тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Мадлин Олбрайт като " глътка пресен въздух " поради поддръжката си за Дейтън, Додик съобщи, че неправилно е представян като човек, който желае спор. Той не е желал Босна и Херцеговина да се провали, само че, по думите му, " нежното равновесие " на съглашението е било нарушено и дефинира Ашдаун като " най-големия " извършител. " Не, не желая тя да се разпадне. Искам единствено да съществува въз основа на своя конституция. Ако не може да действа по този метод, тогава за какво въобще би трябвало да действа? ", заключи той.

Додик заобиколи въпроса дали е осъществен геноцид в Сребреница, където през юли 1995 година бяха убити над 8000 мюсюлмански мъже и момчета. Той съобщи, че няма да оспорва правосъдните присъди във връзка с обособени лица. " Никой не отхвърля, че там е имало закононарушение ", сподели той. " Но също по този начин е правилно, че историята, която беше разказана, не е цялата истина. Няма решение, което да твърди, че сръбският народ е направил геноцид ".

Додик съобщи, че към момента желае да се причисли към Европейски Съюз, макар поредния отвод от страна на страни като Франция и Нидерландия. Тази седмица той се срещна три пъти с Оливер Вархели, комисар на Европейски Съюз по разширението, и беше предизвестен за евентуална загуба на средства.

" От нас се чака да се държим по този начин, като че ли мислим, че ще има разширение, макар че знаем, че няма да има ", сподели Додик. " Междувременно те оферират някои стратегии и ние оценяваме това - признателни сме. Но в случай че желаят да ни приобщят, тогава би трябвало да спрат да ми слагат такива условия ".

" Не считам, че съм неприятен човек ", сподели в умозаключение Додик по отношение на неотдавнашното предизвестие на сегашния висш представител Кристиан Шмид за екзистенциална опасност за Босна и Херцеговина. " Мисля, че съм доста огромен реалист. "

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР