Милиони православни християни по света празнуват днес Възкресение Христово, в

...
Милиони православни християни по света празнуват днес Възкресение Христово, в
Коментари Харесай

Православните християни празнуват втори Великден в условията на пандемия

Милиони православни християни по света честват през днешния ден Възкресение Христово, в доста случаи на присъствени събития, откакто предходната година множеството прояви бяха анулирани поради пандемията от ковид, съобщи ДПА.

В Москва патриархът на Руската православна черква Кирил изрази предпочитание хората скоро да се избавят изцяло от ковид и сподели, че се надява пандемията да бъде преодоляна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Много от богомолците в московската катедрала " Христос Спасител " носеха маски.

Руският президент Владимир Путин присъстваше на литургия в Москва без маска. Наскоро той получи ваксина против ковид.

В други страни църковните служби бяха излъчени по интернет или по малкия екран, с цел да се понижи до най-малко рискът от заразяване.

Православните християни в Ерусалим се събраха в Църквата на Божи гроб за церемонията по спускането на плодородния огън.

Вярващи влязоха в конфликти с полицията по улиците на Стария град в региона на църквата, защото в постройката се допускаха единствено хора, за които се смяташе, че са придобили имунитет против COVID-19 - било посредством имунизация или след преболедуване.

Според медийни информации броят на присъстващите е бил стеснен частично поради случая на еврейски набожен фестивал по-рано тази седмица, когато починаха 45 индивида.

Патриархът на Коптската православна черква в Египет Тауадрос Втори отслужи нощес литургия в навечерието на православния Великден в основен катедрален храм в Кайро, на която участваха стеснен брой хора.

" Ние се молим за завършек на тази пандемия, която ужасяващо се е разпростряла по света ", съобщи патриархът във Великденска проповед.

" Молим се за нашите скъпи здравни служащи, които са първата отбранителна линия в битката с пандемията ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР