Милиони хора по света използват климатични инсталации и охладителни системи.

...
Милиони хора по света използват климатични инсталации и охладителни системи.
Коментари Харесай

Дяволски кръг: когато охлаждането означава затопляне

Милиони хора по света употребяват климатични съоръжения и охладителни системи. Тези уреди в действителност могат да избавят животи, само че в това време нанасят тежки вреди на околната среда. Един демонски кръг.

Достъпът до охладителни системи е витално значим за хората. Даже не приказваме толкоз за климатиците, с които охлаждаме домовете си в горещите летни дни, колкото за съхранението на медикаменти и хранителни артикули. Но повече от един милиард души по света нямат опция да употребяват такава техника, излиза наяве от отчет на „ Устойчива сила за всички “ (Sustainable energy for all). Милиони от тях са земевладелци и животновъди от едва развити райони в Азия и Африка. Изчисленията демонстрират, че до 40 % от тяхната продукция се скапва преди да доближи пазара.

Още по-притеснителен е фактът, че към половин милион хора годишно умират от заболявания, породени от недохранване. Според Световната здравна организация (СЗО), това се дължи най-много на неналичието на охладителни системи, в които питателните артикули да се съхраняват.
Лекарствата също би трябвало да се държат на студено. Но поради дефицита на охлаждащи системи в Индия, хладилното предпазване на имунизациите и други жизненоважни лекарства в страната е прекъсвано в 20 % от случаите.

14 милиарда уреди до 2050

Учени считат, че световното стопляне ще наложи производството на повече хладилници, фризери и климатици, като до 2050 година броят на охладителните уреди ще доближи внушителните 14 милиарда . „ Ако климатът не се изменяше, правото на изстудяване би било като правото на достъп до чиста вода и хигиеничен възел “, споделя Марк Радва, началник на икономическия отдел към Рамковата конвенцията за климата на Организация на обединените нации. Но световното стопляне е реалност, а по този начин нужните охладителни уреди способстват за него.-->
 климатик ThinkStock/Getty Images
Климатиците и хладилниците се нуждаят от флуоровъглеводороди (HFC), с цел да действат. Тези субстанции образуват парников резултат и способстват за покачването на температурите. В същото време климатичните и охлаждащи системи харчат толкоз доста ток, че до 2040 година работата им ще изразходва 40 % от електричеството в Южна Азия. Освен това, климатичните съоръжения отделят нездравословни излъчвания във въздуха. А точно мръсният въздух ще аргументи гибелта на 13 000 души доникъде на века, настояват американски учени.

„ Но до момента в който популацията на планетата пораства, а температурите се повишават, рисковете за здравето и стопанската система от неналичието на достъп охладителни тела също се усилват “, споделя Рейчъл Кайт от Отдела за зелена сила към Организация на обединените нации.

Как да употребяваме охлаждащи системи без да вредим на околната среда?

Една от тактиките за справяне с отрицателните последствия за околната среда и индивида е производството на по-ефективни охладителните системи. „ Ако уредите са два пъти по-ефективни, ще се отделят доста по-малко нездравословни излъчвания – без значение какво сила употребяваме ", счита Браян Холуж от Инициативата за успеваемост на Организация на обединените нации. Според него, технологията за производството на по-ефективни системи към този момент съществува. Оставало единствено международните водачи да подтикват производителите.

Други специалисти имат вяра, че ключът към решаването на казуса с покачването на температурите е по-доброто градоустройство . " Повечето жертви на горещото време живеят в гъсто обитаеми и застроени градове, където няма доста пресен въздух ", споделя Симоне Зандхолц от Института за околна среда и човешка сигурност към Организация на обединените нации. Затова в градовете трябва да има повече паркове и свободни пространства , изяснява тя. Ако температурите в обитаемоте места се намалят, хората ще пускат климатиците си по-рядко. 

Междувременно всеки от нас би могъл да помогне като постоянно почиства охладителните си уреди и ги изключва , когато не са му нужни. Друга добра концепция е да боядисаме покривите на домовете си в бяло, тъй като белият цвят отразява слънчевите лъчи и топлината.
 ледник ThinkStock/Getty Images
И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР