Милиони хора използват настройката Do Not Track в своите браузъри,

...
Милиони хора използват настройката Do Not Track в своите браузъри,
Коментари Харесай

Gizmodo: функцията Do Not Track в уеб браузърите масово се използва, но не работи

Милиони хора употребяват настройката Do Not Track в своите браузъри, която подава на уебсайтовете поръчка, да не се събират потребителски данни. Според проучване на Forrester Research, една четвърт от пълнолетните американци употребяват тази функционалност. Само че тя на процедура не работи.

Функцията Do Not Track за първи път бе показана преди 10 години. Тя имаше за цел да отбрани правата на потребителите в Глобалната мрежа и да им помогне да се освободят от натрапчивата реклама и събирането на потребителски данни. Оказа се, че единствено няколко огромни уеб страницата съблюдават това предписание, като измежду тях са Pinterest и Medium.

Yahoo и Twitter твърдяха, че ще се удовлетворяват поръчките Do Not Track, само че след това се отхвърлиха от това. Най-популярните портали – от Гугъл и Фейсбук до Pornhub и xHamster в никакъв случай не са се придържали към тази функционалност. Фейсбук да вземем за пример, продължава да събира данни, даже и когато опцията Do Not Track е задействана. Но отбелязва, че дава на потребителите няколко метода за надзор при потреблението на тези данни от работодателите.



Gizmodo смята, че главната причина, заради която Do Not Track (DNT) не работи, е неналичието на какъвто и да било стандарт за реакция на DNT поръчката. Никъде не е разказано, по какъв начин би трябвало да се реагира на това условие и редица уеб сайтове просто го пренебрегват.

Изданието добавя, че с игнорирането на DNT рекламодателите изгубиха повече. Когато видяха, че Do Not Track опцията не понижава рекламите, потребителите започнаха всеобщо да употребяват програмен продукт за тотално блокиране на всевъзможни реклами.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР