Милиони долари, дарени в Непал за възстановяване от опустошително земетресение

...
Милиони долари, дарени в Непал за възстановяване от опустошително земетресение
Коментари Харесай

Светът се скъса да дарява за Непал след чудовищния трус, а милиарди долари изтекли…

Милиони долари, дарени в Непал за възобновяване от опустошително земетресение през 2015 година, са отклонени за изграждане на безусловно ненужни нови здания. В същото време огромна част от потърпевшите остарели здания е могла да бъде избавена, сигнализират специалисти, представени от Агенция Франс Прес.

Оцелелите от труса от 7,8 по Рихтер, който умъртви близо 9000 души през април 2015, са били принуждавани да строят нови здания, които не са им нужни. Това слага под подозрение успеваемостта на държавното управление за възобновяване, за което са планувани 9 милиарда щатски $.

Условие за издигане на домове, устойчиви на земетресение, е било сложено на държавното управление на Непал от интернационалните донори за приемане на сумата от 4,1 милиарда $. Властите са определили 708 000 фамилии, чиито домове са потърпевши, да получат по 3000 $ за изграждане на домове, устойчиви на сеизмична интензивност.

Три години по-късно, единствено 15% са възвърне по скица за 2,1 милиарда $.

Мудното възобновяване е спъвано от политически боричкания, администрация и комплициране измежду потърпевшите, които не знаят по какъв начин да си получат дотацията.

От благотворителната организация “Bild Change” пресмятат, че единствено посредством укрепване на носещите структури на постройките са могли да бъдат избавени 250 000 къщи, а други 150 000 да бъдат издигнати отначало. Вместо това хората са принуждавани да строят нови къщи – по-малки от старите, освен това на доста по-висока цена.

Земетресението от 25 април 2015 година беше с епицентър в региона Горкха на дълбочина от 8,2 км. То е най-тежкото естествено злополучие, сполетяло страната от 1934 година насам. Движението на земята е било с ниска периодичност и се случи по време, когато доста хора от полските региони са били на открито да работят.

Трусът провокира и лавина на връх Еверест, която умъртви 21 души в Хималаите. По-късно стана ясно, че в резултат на земетресението връх Еверест се е изместил с 3 см на югозапад.

Броят на жертвите се усили и след серията от вторични земетресения със мощ над 6 по Рихтер.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР