Милано/Мадрид, (Reuters)  Компанията Gas Natural се отказа от дългогодишния си

Милано/Мадрид, (Reuters)  Компанията Gas Natural се отказа от дългогодишния си ...

Испанската компания Gas Natural се отказа от плана за изграждането на терминал за втечнен природен газ в Италия.Милано/Мадрид, (Reuters)

 

Компанията Gas Natural се отказа от дългогодишния си проект за изграждане на съоръжение за втечнен природен газ в северна Италия след години на бавен напредък и продава италианския си бизнес, съобщиха от компанията.

 

Говорител на компанията каза, че няма смисъл да се запази проектът за втечнен природен газ в плановете на компанията, когато вече няма мрежа и активи в Италия.

 

Миналата година Gas Natural продаде своите газоразпределителни и търговци на дребно в Италия в сделка на стойност повече от 1 млрд. Евро.

 

Говорителят също така заяви, че в проекта не е епостигнат напредък, от полученото през 2009 г. окончателно разрешение.

 

Борбата срещу бюрокрацията и масовата местна съпротива в Италия са изгонили няколко чужди инвеститори през последните години, опитващи се да изградят инфраструктура в Италия, включително и компанията BG Group, която се опита да изгради терминал за втечнен природен газ в южния град Бриндизи.

 

Местната опозиция понастоящем поддържа работата по изграждането на италианския край на Транс-Адриатическия газопровод , който през 2020 г. ще донесе азерски газ на Италия.

 

Мениджърът за околната среда на региона Friuli Venezia Giulia, където се планираше изграждането на терминала, заяви в коментарите си на уебсайта на региона, че е удовлетворен от решението на испанската група.

 

"Решението на Gas Natural е напълно в съответствие със стратегическата програма на сегашния губернатор на региона, представена и в предизборната му кампания", каза Fabio Scoccimarro.

Това е позиция, споделяна и от всички политически партии през последните години", каза той.

Проектът за втечнен природен газ, представен за пръв път през 2004 г., предвиждаше изграждането на терминал за регазификация в пристанище Zaule в Триест с капацитет 8 милиарда кубически метра газ годишно.

 

Мнението на политическото движение 5-звезди, най-голямата партия на неотдавнашните избори в Италия, заяви, че вижда газта да играе постепенно по-малка роля, тъй като възобновяемата енергия и енергийната ефективност излизат на преден план.

 

($1 = 0.8587 euros)

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Източник: 3e-news.net