Милано и Кортина д`Ампецо ще са домакини на зимните олимпийски

...
Милано и Кортина д`Ампецо ще са домакини на зимните олимпийски
Коментари Харесай

Милано и Кортина взеха Олимпиада 2026

Милано и Кортина д`Ампецо ще са домакини на зимните олимпийски игри през 2026 година Италианската кандидатура спечелио ожесточената конкуренция със Стокхолм единствено с 13 гласа повече.
Милано и Кортина д`Ампецо събраха 47 гласа по време на вота в Лозана, до момента в който шведската столица получи 34. Обявяването на спечелилия от президента на МОК Томас Бах провокира бурни тържества в италианската делегация.

" Италия, бъдещето и спортът завоюваха ", разгласи вицепремиерът на страната Матео Салвини. Успехът ще обезпечи второ домакинство на Италия на зимни игри единствено за две десетилетия, откакто през 2006 година олимпиадата се организира в Торино. След това игрите бяха във Ванкувър през 2010, Сочи 2014 и се придвижиха в Азия за Пьонгачнг 2018 и за идните в Пекин 2022. Домакинството е общо трето за Италия на зимна олимпиада след Кортина 1956.

Първоначално италианското държавно управление разгласи, че няма да поддържа кандидатурата. Впоследствие обаче настъпи поврат. " Благодарим на тези, които повярваха, изключително на общините и районите, и тъпо за тези, които се отхвърлиха. Ще има най-малко 5 милиона (евро) добавена стойност и 20 000 работни места, както и доста нови пътища и спортни уреди. Със зимните олимпийски игри ще потвърдим качествата и уменията си пред света ", добави Салвини.

Милано и Стокхолм останаха единствените претенденти, откакто четири други се отхвърлиха - швейцарският Сион, японският Сапоро, австрийският Грац и канадският Калгари. Бах поздрави спечелилите. " Можем да чакаме невероятни и устойчиви зимни олимпийски игри в страна с обичаи в зимните спортове ", съобщи президентът на МОК. " Страстта и познанията на италианските ентусиасти дружно с опитните уредници ще основат съвършената атмосфера за най-хубавите спортисти в света ", добави Бах.

За Швеция това беше осми несполучлив опит да вземе зимни олимпийски игри. Италианската кандидатура получи огромно преимущество при последния оценителен отчет на МОК, който сподели доста по-голяма поддръжка на локално равнище (около 85% за Милано-Кортина д`Ампецо по отношение на малко над 50% за Стокхолм). Състезанията в ските алпийски дисциплини ще са в Кортина д`Ампецо, а Милано ще одобри огромна част от другите съревнования.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР