Микробите съществуват от милиони години. Те се намират навсякъде около

...
Микробите съществуват от милиони години. Те се намират навсякъде около
Коментари Харесай

Борбата с вируси и бактерии – какво се случва с организма ни?


Микробите съществуват от милиони години. Те се намират на всички места към нас. Повечето от тях са безвредни, даже жизненоважни за съществуването на хората. Друга, дребна част от тях са патогенни и могат да причинят заболяване. Тук на помощ се включва имунната система, която е главният щит против нездравословните микроби. Как имунната система ни защищава от инфекции, следва да разберем.

Какво са микробите?

Микробите съставляват микроорганизми и според от структурата си се разделят на няколко групи:
  • Прокариоти – това са едноклетъчни организми, които не носят своя генетичен материал в настрана ядро. Пример за прокариоти са бактериите.
  • Еукариоти - могат да бъдат едноклетъчни или многоклетъчни организми, които носят своя генетичен материал под формата на хромозоми в настрана ядро. Всички многоклетъчни организми са еукариоти - в това число хората.
  • Вируси – те не са клетъчни организми. Структурата им се състои от генетичен материал (ДНК или РНК), който е обгърнат от протеинова обвивка. Пример за вирусна зараза е вирусът на грипа.

Как вирусите инфектират индивида?

Вирусите съществуват в сива зона сред „ живи “ и „ неживи “, поради метода по който са структурирани и по който се развъждат. Прокариотите и еукариотите се развъждат сами. Вирусите обаче зависят от клетката гостоприемник за съвсем всичките функционалности. Размножаването на вирусите се реализира чрез „ инжектиране “ на генетичният им материал в гостоприемника. Интересно е обаче по какъв начин дава отговор нашата имунна система на вирусната офанзива.

Снимка: Stamatin


Имунната система – ще е то и по какъв начин работи?

Съществуват два съществени типа имунитет – присъщ и добит. Чрез неспецифичен имунитет, именуван още присъщ имунитет, човешкото тяло се защищава от непознат материал, възприеман като нездравословен. Микроби, дребни като вируси и бактерии, могат да бъдат атакувани, както и по-големи организми като червеи. Всички имат вродена имунна отбрана против общи патогени. Тези първи линии на отбрана включват външни бариери като кожата и лигавиците.

Някои бели кръвни кафези (фагоцити) се борят с патогени, които минават през външната отбрана. Фагоцитът заобикаля патогена, поема го и го обезврежда.

За разлика от вродения имунитет, характерният имунитет разрешава целеустремен отговор против характерен патоген. Белите кръвни кафези, известни като лимфоцити, са жизненоважни за характерния имунен отговор. Те се създават в костния мозък и узряват в един от няколко подтипа. Два от тези подтипове са Т-клетки и В-клетки.

Антигенът е непознат материал, който провокира отговор на характерни кафези в тялото ни. Тези кафези узряват и създават протеин, наименуван антитяло. Този протеин е характерно ориентиран към избран антиген. Отделят се огромен брой антитела, които се борят със характерни антигени, циркулиращи в кръвта.

Когато хората споделят, че са „ ваксинирани “ против зараза, те постоянно имат поради съществуването на антитела против патоген. Въпреки това, както установихме, имунитетът е освен това от антитела и в действителност включва всички имунни отговори. Освен това, самите антитела са комплицирани, с разнообразни структури и задания.

Хранителните добавки в битката с вирусите.

Имунната система е главния бранител на организма против вредители. Затова е хубаво да й оказваме помощ и да я укрепваме както и когато можем. Известно е, че има противовирусно и антибактериално деяние, само че не маловажно е да се означи, че този артикул може да окаже позитивен резултат върху имунната система.

Екстрактът от Radix isatidis (Радикс исатидис), който се съдържа в, укрепва вродения и добит имунитет. Освен това, подтиква размножаването на лимфоцитите и продукцията на противовирусни антитела.

Африканското растение Pelargonium sidoides (Африкански здравец) демонстрира своя резултат чрез активиране на макрофагите и фагоцитозата, повишение на синтеза на имуноглобулин А в секретите (слюнка и др.).

Не на последно място, съдържа витамин Ц и цинк, които са значими основни съставни елементи в вярното действие на имунната система. Цинкът е значим фактор за вярното деяние на имунната система, т.к. е нужен за синтезирането и естественото действие на неутрофили, NK-клетки, макрофаги, Т и В-лимфоцити. [5] За витамин С е известно, че е мощен антиоксидант и приготвя организма за среща с патогени и съкратява интервала на боледуване.

С годините, хората са извоювали правото си да живеят измежду микроорганизмите. Повечето от тях са безвредни, само че съществува част, които са патогенни и предизвикват заболяване. Имунната система е рицарят, който защищава човек от вредителите и е значимо да му оказваме помощ. може да бъде прелестен съдружник и асистент на имунната система и по този метод хората стават по-малко податливи на множеството инфекции или ги преборват доста по-бързо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР