Миклош Хорти може да се похвали като човек, който преживява

...
Миклош Хорти може да се похвали като човек, който преживява
Коментари Харесай

Миклош Хорти е единственият човек, от когото Хитлер се страхува

Миклош Хорти може да се похвали като човек, който претърпява две международни войни и вижда смяната на морското корабоплаване от първите параходи до атомните подводници. Успява да види рухването на най-старите династии през 1917-1919 година издигането на диктаторите, подмяната им и даже рухването на фашизма.

Хорти не е бил обожател на нито една от язвите на Европа – фашизъм и комунизъм, само че в едно тежко време е належащо да избере по-малкото зло, най-малко по този начин си е мислил. Хорти е два пъти жертва на руския режим и вижда непозната окупация в страната си. След това споделя и подиуми на конфликтите от Унгария през 1956 година Никога не съумява да види страната си свободна и най-вероятно тъкмо това е тежало.

Миклош Хорти е един от двамата някогашни сътрудници на Хитлер в Европа, които съумяват да преживеят Втората Световна война. Мусолини и маршал Антонеску нямат този триумф и са екзекутирани. Цар Борис III също губи живота си по тайнствен метод, въпреки и до през днешния ден да се твърди, че същият е бил токсичен. Нещо още по-интересно е, че Гестапо в никакъв случай не считат българския цар за действителен сътрудник на Хитлер, затова няма никакви изненади.

Хорти съумява да надживее всички и историята му е тъкмо толкоз впечатляваща, колкото очаквате. Неговата история стартира със записването във военноморско учебно заведение в град Пола на брега на Адриатическо море. През 1880 година флотът е под командването на Австро-Унгария и по този начин до 1918 година Назначен е от последния държател на империята – кайзер Карл I. Хорти служи отдадено и командва своята бойна лодка, само че през 1918 година е заставен да я съобщи на новата образувана Югославия.

След няколко месеца ще бъде разгласен за воин и победител в борбата при Отранто, както и за избавител на Будапеща от комунистите, които се пробват да трансформират режима. Избран е за регент на Унгария и се нанася в двореца на града. Предлага му се корона, само че адмиралът отхвърля и избира да бъде формален деспот. Той е от дребното адмирали, които съумяват да се повдигнат до командващ пост, получавайки позицията си от армията, вместо флотата.

Неговите решения ще бъдат много сложни и ще му се наложи да избира страна. Осъзнавайки опасността от Нацистка Германия, Хорти избира да се включи на страната на Хитлер и да се изправи против болшевиките още през 1941 година Малко по-късно ще излезе от съюза, тъй като осъзнава, че Германия ще изгуби и този спор. Има информация, че Хорти е почитан от Хитлер и двамата са били в положителни връзки, което не е изненада. С раждането на Хитлер, Хорти към този момент е бил имперски офицер на флотата.

Когато Хитлер е бил незнаен ефрейтор в окопите на западния фронт през 1917 година адмиралът е воин на Австро-Унгария и също по този начин има блестящо бъдеще, до момента в който Адолф търка нара в пандиза след несполучливия му опит за прелом.

Хорти е имал опция да обиколи всички морета по света и да се образова малко повече от своя сътрудник. Именно с експлоадирането на Втората Световна война, Хитлер ще би трябвало да се преценява с адмирала. Малцина имат право да се изправят против него, изключително откакто нацистите избиват първо регентите и по-късно поставят марионетни държавни управления. В хода на войната ще стане ясно, че отряд на SS ще бъде изпратен, с цел да отвлече сина на Хорти и да го накаже, само че това няма никакво значение, Миклош е съумял да избегне по-големи нещастия.

През пролетта на 1945 година 78-годишният адмирал ще успее да избегне изтезанието на SS с освобождението от американската войска. Семейството на Хорти се намира отвън Мюнхен след края на войната. Предпазен е от настояванията за екстрадиция на Тито, които по това време стават все по-сериозни и даже се твърди, че Хорти би трябвало да бъде съден за военни закононарушения. Регентът е избавен от американското държавно управление и приказва като очевидец през 1945 и 1948 година за закононарушение, осъществени от нацистите.

Миклош Хорти е човек, който съумява да направи всичко. Открива най-красивата жена за себе си, лови тигри в Борнео, съумява да види Хималаите, прекарва доста алкохолни вечери на пристанищата в Испания и също по този начин пада от 50 метра височина, до момента в който е на обучение в намерено море. Едва ли има човек, който може да се похвали с толкоз богат и пъстър живот.

Роден е в Унгария през 1868 година и още като дребен е мечтаел да плава в намерено море. По-големият му брат умира в академията в Пола и това го връща крачка обратно, тъй като фамилията не желае да загуби още един наследник.

Със записването си в академията, още веднъж има инциденти, само че е определен от 612 подадени заявки да бъде признат за офицер претендент и единствено 27 от определените в действителност получават позицията. Бъдещият адмирал стартира да постанова слоганът на живота си „ Над живота стои единствено дългът! “.

Първото предопределение на Миклош е на борда на кораба Радецки – кръстен на австрийски маршал. По това време корабите към момента се движат напълно на платната, само че получават и бойлери за пара, които разрешават малко по-висока маневреност. Моряците употребяват платната като главен способ за заход в пристанището и още отхвърлят да влязат в новата епоха.

Съпругата на Миклош Хорти – Магдолна Пургли

Миклош минава от този клас на торпедоносци, а по-късно командва круизери и бойни кораби. Плава близо 36 години и съумява да види Англия, Франция, Испания, Португалия, Турция, Малта, Гибралтар, Тунис, Гърция, Египет, Сомалия, Тайланд, Индонезия, Австралия, Нова Зеландия, Нова Каледония, Италия и Соломоновите острови. Самият той е видял и доста повече по пътя си, само че и той не може да бъде сигурен. Избира да бъде на работа на торпедоносец, с цел да не се постанова да седне пред бюро или да се занимава с миниране. Колкото по-бързо стои в морето, толкоз по-високи са възможностите за покачване.

Изпратен е за преводач във Виена, където показва какъв тъкмо ще е бюджета на флота на Унгария през идните няколко години. Неговият сътрудник, граф Франц Фердинанд ще гласоподава доверие на Миклош и даже ще изиска да бъде нараснал, с цел да наложи нови способи и техники, позволяващи идната стъпка в еволюцията на флотата.

С експлоадирането на Първата Световна война, Хорти е изпратен два пъти в Константинопол и по-късно гледа въстанието на Младите турци, които желаят да отстранен остарелия султан. Австрия се възползва от рецесията и анексира Босна и Херцеговина, турците дават отговор с протест и стопират вноса на артикули от Австрия, с което отхвърлят и прекосяването на австрийски товари за други точки. Турция е била един от най-големите вносители на австрийски артикули, затова Хорти взема решение да се намеси. Извикан в консулството, Миклош декларира, че е подготвен да поеме цялостна отговорност и даже да отговори на огъня с огън, в случай че турците решат да тестват уменията му. Тази смелост носи и още една забавна стъпка – Хорти е разгласен за практическия монарх на флотата.

Корабът Новара

Миклош даже показва, че войната е неизбежна и най-вероятно ще се стигне до клане. Получава пуснатия в употреба круизер Новара. С него съумява да пробие блокадата на Адриатическо море, с цел да помогне на подводница да избяга. Неговите маневри карат британците да трансформират своите тактики и тактики за деяние. По-късно оказва помощ на Италия да отбрани своите железопътни линии към Адриатическо море. В хода на войната е на път да прихване даже транспортен съд на съдружниците, който би трябвало да транспортира цар Петър от Сърбия. В последният миг, царят се отказал да се качи на борда, тъй като страдал от морска болест. Под негово командване, корабите на Австро-Унгария съумяват да потопят повече от 23 парахода, освен това по време на нощно корабоплаване покрай албанско пристанище, окупирано от сърбите. На самото пристанище има 10 защитни оръдия, които не създават изстрел. Така блокира цялото пристанище и не разрешава на съюзническите кораби, дебаркирали предните дни, да продължат военни дейности.

Миклош дава опция на екипажите да изоставен корабите и по-късно ги потапя.

На 1 февруари 1917 година в бойна приложимост влизат и подводниците. Хорти има желание да ги тества в намерено море и на 15 май 1917 година разрешава на 32 немски и 14 австрийки подводници да атакуван и по-късно да избягат от Отранто. Капитанът в никакъв случай не се предава, само че най-после е атакуван от комбинираните сили на британци, италианци и французи. Сражава се до последно, само че е ранен от снаряд. Отказва да напусне кораба и продължава да управлява борбата, която е с дълготрайност от половин час. Новара е ударена съдбовно от снаряд. Въпреки това, младшият офицер ще съобщи, че корабите като че ли обръщат тил и напущат сражението – тъкмо това се случва. Съюзниците мислили, че атакуват бойния круизер Свети Георги и когато осъзнали, че са сбъркали, решили да потърсят другия зложелател, оставяйки Хорти с неговия ранен транспортен съд.

Битката в Отранто трансформира адмирала в народен воин за Австрия. Кайзерът го назначава за пълководец на флотата и се надява, че ще бъде пощадена след края на войната. На 26 октомври кайзерът декларира, че с Австро-Унгария е свършено и ще се търси мир от съдружниците. Има и още едно предложение от хърватските генерали – да се предадат всички кораби на Югославия, с цел да не попаднат в ръцете на италианците. Налага се на Миклош Хорти да закара цялата си флота и да я съобщи.

Без дом, адмиралът е заставен да търси ново леговище в Унгария. Положението не е по никакъв начин розово и обстановката продължава да се утежнява. На 21 март 1919 година левицата в Унгария взема решение да сътвори руска република Унгария. Високото напрежение ще потърси адмиралът и ще изиска от него да образува национална войска на освобождението. На 16 ноември 1919 година точно той влиза в Будапеща на бял кон с бойците си, дава зелена светлина за осъществяването на терористични актове и премахването на унгарските комунисти, както и тяхното оставено потомство. Тъй като Унгария към момента се счита за монархия без цар, Народното събрание взема решение да гласоподава регентство точно на Миклош.

Унгария знае, че няма да може да употребява някой от старите графове за цар, по-скоро се ориентират към регентството. Хорти няма никаква връзка с Хабсбургите, води се локален маджар и народен воин, изпълнявайки всички вероятни критерии. Кайзер Карл ще направи два пъти опит да се върне назад на трона, само че адмиралът няма да го допусне. Кайзерът умира на 34 години от пневмония, до момента в който е в заточение на португалския остров Медейра.

Времената не престават да са бурни и Хорти е поканен на среща с Хитлер през 1936 година в Бавария. Морякът го разказва като умен и спокоен политик, само че по-късно ще удостовери, че това не е първият човек, за който си вади неверни заключения. Само след 2 години ще забележи, че Адолф към този момент е изменен човек, както от метода, по който приказва, по този начин и по неговите дейности.

Миклош схваща, че Чехословакия е на път да бъде заграбена. След още 3 години ще се срещне още един път с Хитлер и ще признае, че най-вероятно тази война е изгубена. Унгарците в Сталинград не дават позитивни прогнози. Последното предложение е да се сложи немски протекторат на Унгария и с това Хорти напуща конференцията и отхвърля да договаря повече. Никога преди този момент няма човек, който да се е опълчил на Хитлер. Нещо още по-забавно е, че Адолф ще го гони по коридорите и ще го помоли да се върне и да остане като представител на страната си.

За всичко това е на път да си заплати скъпо, само че ориста още веднъж се усмихва. След като взема решение да застане на страната на Сталин и да завърши сагата за Унгария, Гестапо съумява да изведе него и фамилията му, като всички имат подписана смъртна присъда. Надеждата на Хорти е, че ще може да се отбрани от комунистите, само че това също не се случва. Унгария е прегазена от Червената войска, Будапеща е победена след два месеца в блокада и армиите се предават през април.

На смъртното си легло, Миклош Хорти декларира, че Унгария ще бъде свободна и този комунизъм няма да издържи доста. През 1989 година се оказва прав и демокрацията заема празната позиция, цели 32 години по-късно.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР