Михай Чиксентмихай е професор по психология в Клеърмонтския университет, дългогодишен

...
Михай Чиксентмихай е професор по психология в Клеърмонтския университет, дългогодишен
Коментари Харесай

Какво е креативността?

Михай Чиксентмихай е професор по логика на психиката в Клеърмонтския университет, дълготраен декан на Психологическия факултет на Чикагския университет. Още в края на предишния век той си обезпечава място измежду най-влиятелните фигури в актуалната логика на психиката с проучванията си върху положението на поток. Така той отбелязва оптималното прекарване на цялостна централизация и отдаденост на съответната активност, в което човек осъществя най-пълно своя капацитет. Именно чрез това положение човек е кадърен да реализира щастието, най-висшата цел на всеки човек и на цивилизацията като цяло.
За своите разработки върху положението на поток през 2000 година Михай Чиксентмихай е почетен с премията „ Мислител на годината “.
Чиксентмихай е един от пионерите в научното проучване на щастието. Идеите му са оказали въздействие върху някои от най-значимите представители на актуалната логика на психиката – като Карл Роджърс и Ейбрахам Маслоу, които са ги присъединили като значима опорна точка в своите учения. Мартин Селигман, родоначалникът на позитивната логика на психиката и дълготраен ръководител на Американската асоциация на психолозите, дефинира Чиксентмихай като най-значимия откривател в областта на позитивната логика на психиката (чийто предмет са човешкото благополучие, благоденствие и съзидателност).
Чиксентмихай с лекост се придвижва в обособени интервали от човешката история, минава границите сред другите науки и изкуства, прави изчерпателен прорез на актуалната цивилизация. Поради необятната употреба на своите хрумвания Чиксентмихай постоянно бива представен от експертите в голям брой научни области, а в последно време все по-често от специалисти в сферите на бизнеса и мениджмънта. Идеите му намират необятен отзив и измежду психолози, философи, антрополози, социолози, кариерни консултанти, историци, само че най-много измежду хората, които се стремят да реализират повече задоволство в живота си.
Настоящият труд, който се пробва да сплоти тридесетгодишни изследвания за това по какъв начин живеят и работят креативните персони, е блян да се направи по-разбираем мистериозният развой, при който хората раждат нови хрумвания и нови артикули. Работата в тази област ме е убедила, че творчеството не може да бъде разбрано, в случай че единствено следим тези, които го основават. Както звукът от падащо в гората дърво не може да бъде чут, в случай че няма кой да го чуе, по този начин и креативните хрумвания пропадат, в случай че няма възприемчива аудитория, която да ги усвои и приложи.

След като теорията за положението на поток намира необятен отзив в научните среди по целия свят, Михай Чиксентмихай показва разбор на проучването си на творчеството. Според него в процеса на основаването на нова концепция или артикул неизбежно се виждат изискванията за поток. Книгата се основава върху изявленията с видни представители от разнообразни сфери на живота. Тя стартира с изложение какво съставлява креативният развой, преглежда работата и живота на креативните персони и приключва с оферти по какъв начин да внесем повече креативност в живота си. Целта на създателя е да покаже, че креативните достижения са резултат на синергия сред дълготраен твърдоглав труд и доста други фактори, а не просто плод на въображението или ненадейно прояснение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР