Михаил Белчев е отличен от Гилдията на музикалните артисти за

...
Михаил Белчев е отличен от Гилдията на музикалните артисти за
Коментари Харесай

Михаил Белчев: Песента "Не остарявай любов" стана хит за едно денонощие

Михаил Белчев е отличен от Гилдията на музикалните актьори за извънреден принос към музиката. Макар да има и голям брой други награди, за тази споделя, че му е изключително скъпа: " Дадена ми е от сътрудници, което значи, че животът ми дотук не е минал току-тъй. И все нещичко съм оставил зад тила си. "

За 53 години на сцената не губи вдъхновението си, нито публиката губи интереса си към неговото творчество. Въпреки това признава, че има месеци, в които нищо не може да измисли.

" Но не се тревожа - не преставам напред. Това ми е работата, може би съм белязан да правя тъкмо това, с което се занимавам. "

Михаил Белчев приключва Минно-геоложкия университет, а музиката по това време за него е единствено занимание.

" Първо приключих Техникум по слаби токове. И в този момент мога да начертая схемата на тв приемник " Опера ". Толкова бяха положителни нашите преподаватели. В Минно-геоложкия стана по този начин, че се събрахме доста хубава компания. Не бяхме доста съществени студенти. Лично аз започнах да се занимавам с музика, с групи. Тогава създадохме групата " Пчелите ", с която спечелихме премия на Международния юношески фестивал в София. "

Кариерата му потегля вихрено нагоре с песента " Закъснели срещи ", която извършва дружно с Мария Нейкова на " Златният Орфей " през 1969 година Костюмът му тогава е бял, даден му от Георги Минчев, който е негов непосредствен другар.

" Обувките ми бяха малко по-големи, само че ги запълних с памук начело. Изпяхме си песента. Близо една минута публиката мълчеше и по-късно аплауз. Тончо Русев тогава сподели, че сме объркал сметките на журито. " - спомня си поетът.

Нарича себе си " измисляч на думички " и държи текстове му да звучат като " изпята лирика ". С думите си желае да придвижва послания.

Харесал доста емблематичната си ария - " Не остарявай обич ", откакто чува музиката, написана от Хайгашон Агасян, на касетофон. След това я слуша в осъществяване на Аня Пенчева и взема решение, че тази ария е написана за него. Записва я и тя става шлагер за едно денонощие.

На колекция при поетесата Миряна Башева пък записва музиката за различен собствен шлагер - " Булевардът ".

" Харесах това нейно сттихотворение доста и написах музичка за китарата. Без да чакам, тази тробадурска ария стана на близо 40 години " - споделя музикантът.

Друга е песента обаче, която трансформира живота му. Два дни откакто брачната половинка му чува " Самота ", двамата се срещат и остават дружно до през днешния ден.

" Тя имаше очи на кошута - доста прелестно момиче, откровено и чисто. За нас двамата това е едно събитие, което ни събра вечно. " Заради фамилията, както и поради положителните си другари, дефинира себе си като благополучен човек.

На 20 май от 19 часа в зала 1 на НДК ще се състои и първият концерт на Михаил Белчев след пандемията. Надява се хората да не се плашат: " Да дойдат и да бъдем дружно. "

А на въпроса какво е за него България дава отговор със стих:

" След мен не зная аз какво ще бъде,
само че несъмнено ще бъде по-добре.
И единствено за едно ще скърбя,
че няма да ме има някой ден. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР