Мигел Диас-Канел беше избран за президент на Куба, наследявайки брата

...
Мигел Диас-Канел беше избран за президент на Куба, наследявайки брата
Коментари Харесай

Куба има президент, различен от Кастро, за пръв път от 1959-а

Мигел Диас-Канел беше определен за президент на Куба, наследявайки брата на дългогодишния деспот Фидел Кастро - Раул.

Кубинското национално заседание на националната власт (парламента) номинира 57-годишния Диас-Канел по-рано като единствен претендент да управлява страната, оповестява "Ройтерс ".

Диас-Канел преди този момент е бил първи вицепрезидент на Държавния съвет и на Съвета на министрите, както и министър на висшето обучение.

Новият президент заменя 86-годишния Раул Кастро, който се отдръпва след два 5-годишни мандата. Брат му Фидел беше министър председател и президент от 1959 година до 2006 година

Новият президент на Куба направи първата си тирада като държавен глава пред Народното събрание, като тя беше излъчена по държавната телевизия. Той се зарече да продължи социалистическата гражданска война, водена от предшествениците му Фидел и Раул Кастро, само че също по този начин и да продължи икономическите промени, подхванати от Раул Кастро.

"Мандатът, даден от народа на този законодателен орган, е да продължи Кубинската гражданска война в този решителен исторически миг, който ще бъде белязан от това, което би трябвало да създадем, с цел да използван икономическия модел ", въведен от Кастро.

По думите му, държавното управление не може да не помни "за момент " уговорката си към кубинския народ.

Раул Кастро е седял на първия ред в пленарната зала, като леко се люлеел напред и обратно на стола си и понякога като че ли е кимал одобрително.

За първи път от близо шест десетилетия водачът на страната няма да бъде от фамилия Кастро. Раул Кастро обаче остава ръководител на Комунистическата партия, което е явен знак, че с избирането на Канел Кастро и доближените му се пробват да подсигуряват дълготрайното оцеляване на една от последните комунистически страни в света.

Все отново изборът бележи нова глава от историята на комунистическата страна.

Повечето кубинци познават досегашния вицепрезидент като нехаризматична фигура, който до неотдавна беше толкоз незнаен на кубинската общност, че на практика отсъстваше от полезрението ѝ. Този имидж се промени леко през тази година, откакто държавните медии от ден на ден насочваха вниманието към него, в това число към негови мнения пред медиите през предишния месец, които включваха обещанието му да направи държавното управление на Куба по-отговорно към хората. Въпреки това Канел е някогашен апаратчик на Комунистическата партия и не се чака да предприеме някакви фактически смели промени или внезапни промени.

Две години след поемането на властта от болния си брат през 2006 година, Раул Кастро предприе редица промени, които разшириха частния бранш на Куба до близо 600 хиляди души и разрешиха на жителите повече независимост да пътуват и по-голям достъп до информация. Той не съумя да се оправи с непродуктивните и мощно субсидирани държавни предприятия, които дружно с бюрокрацията по руски обичай, дават работа на трима на всеки четирима кубинци.

Държавните заплати са 30 $ на месец приблизително, което не разрешава на служащите да изхранват фамилиите си и те постоянно са подвластни от корупция или от паричните преводи на родственици, работещи в чужбина.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР