Microsoft подготвя сериозна промяна в използването на Wndows 11(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Windows 11 ще работи само с MS акаунт и връзка с интернет


Microsoft приготвя сериозна смяна в потреблението на Wndows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft ще принуди всички консуматори да записват акаунт в своя портал, в случай че желаят да конфигурират Windows 11 на компютрите си . Без това изискване, системата просто няма да се конфигурира – процесът ще бъде пресечен. Новото условие в началото ще се отнася за консуматори , които са избрали да работят с Windows 11 Pro, само че по-късно ще стане годно и за Windows Home.

За основаване на Microsoft акаунт и влизане в него е нужна дейна интернет връзка. Това значи, че потреблението на местен акаунт при инсталиране на системата към този момент няма да работи, заяви тематичният портал. Липсата на достъп до интернет също ще лиши потребителя от опцията да работи с „ прясно ” конфигурираната система.

„ Иновацията ” е внедрена в, която стана свободно налична за участниците в програмата за бета тестване. За идната смяна оповестява и формалният блог на Microsoft. Има възможност доста скоро тя да стане част от стабилната версия Windows 11. Единствената алтернатива за „ избавяне ” може да бъде инсталиране на ранна версия на системата, в която няма такова строго ограничаване.

Windows 11 излезе публично през октомври 2021 година и се предлага в няколко издания, единствено три от които са пригодени за елементарните консуматори. Това са Pro, Pro за работни станции и Home. Останалите са предопределени за корпорации, IoT устройства, просветителни институции и евтини компютри от начално равнище (Windows 11 SE).

В опит да избягат от новите условия на Microsoft и да не основават сметки в портала на компанията може да принуди някои консуматори да изоставят Pro версията в интерес на Home. Тук обаче ги чака измама.

Задължителното основаване или активиране на акаунт в Microsoft присъстваше в Windows 11 Home незабавно след стартирането на системата. Тоест тези, които се нуждаят от местен потребителски профил, бяха принудени или да закупят Pro версията или да търсят способи за заобикаляне на рестриктивните мерки в самата система. В началото такива благоприятни условия в действителност участваха в системата, само че Microsoft бързо се отърва от тях.
още по темата
Microsoft към този момент е единственият разработчик на десктоп операционни системи, който желае да отстрани опцията на потребителя да работи с местен акаунт. Преките съперници на компанията не бързат да последват образеца ѝ.

Apple към момента разрешава на всеки, който е закупил MacBook, Mac Pro или различен Mac, да работи с местен акаунт без никакви строги ограничавания. Профилът се основава на стадия на инсталиране на системата.

Дистрибуциите на Linux в по-голямата си част също не изискват от потребителите да се откажат от локалните си профили. Chrome OS е внедрила опция за активиране на акаунт за посетител и тази функционалност мигрира към Chrome OS Flex – специфична версия на системата на Гугъл, която може да бъде конфигурирана на всеки компютър с Windows от последните 15 години.

През януари 2022 година делът на всички Windows системи на международния пазар възлиза на 75,5% (по данни от StatCounter). Сред тях Windows 10 е най-популярна – 81,15% от международния пазар. Второ място заема Windows 7 (11,92%), чиято поддръжка Microsoft приключи през януари 2020 година След нея се подрежда Windows 8.1 (2,93%), а новата Windows 11 е на четвърто място с дял от 2,6%.

Все още не е известно по какъв начин новите потребителски ограничавания, които Microsoft приготвя, ще повлияят на растежа в известността на Windows 11. Актуализации за Windows 10 ще излизат доникъде на октомври 2025 година, т.е. още три години и половина, и за доста консуматори „ стягането на винтовете ” от страна на Microsoft може да е причина за отсрочване на прехода към нова платформа. Възможно е част от потребителите да опитат екзотиката под формата на Linux.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР