Мианманските сили за сигурност стреляха днес по протестиращи срещу преврата,

...
Мианманските сили за сигурност стреляха днес по протестиращи срещу преврата,
Коментари Харесай

Петима протестиращи бяха застреляни от военната хунта

Мианманските сили за сигурност стреляха през днешния ден по протестиращи против преврата, убиха най-малко петима души и раниха няколко, съобщи Ройтерс, като се базира на локални медии, заяви Българска телеграфна агенция.

Според деятели над 580 индивида са убити до момента при размириците, избухнали след преврата в Мианма на 1 февруари. Оттогава не престават митингите и стачките, макар че армията употребява смъртоносна мощ за смазване на опозицията. По думите на локален гражданин силите за сигурност са разкрили огън по протестиращи в град Кале, настояващи за възобновяване на гражданското държавно управление на Аун Сан Су Чжи. Очевидци обявиха, че е имало жертви и многократна пукотевица. Медиите " Мизима " и " Иравади " оповестиха за петима починали и няколко ранени.

Активисти в Мианма се опълчват на кървавото смазване на митингите и блокирането на интернет от хунтата. Но защото печатните медии са спрени, протестиращите търсят метод да предават своите послания посредством ежедневни новинарски бюлетини, които се споделят по електронен път и се разпечатват за разпространяване измежду обществеността.

Д-р Саса, който оглавява редом държавно управление, формирано от хора, взели участие и в ръководството на Су Чжи, сподели през вчерашния ден, че неговият юридически съвет ще показа доказателства за военни жестокости пред разнообразни органи на Организация на обединените нации за правата на индивида. Според Асоциацията за политическите пандизчии 581 индивида, в това число десетки деца, са убити от силите за сигурност в Мианма при размириците след преврата, а близо 3500 са били задържани, от които 2750 към момента са арестувани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР